Музеји немају пара за откуп експоната

Александра Маџар и дописници
Музеји немају пара за откуп експоната

Бањалука - Музеји у Републици Српској своје збирке, које чувају многе тајне цивилизације, попуњавају углавном прикупљањем материјала на терену, откупом, случајним налазом и поклоном.

- Случајни налази грађана на њиховим имањима или археолошких предмета који би били потенцијални музејски експонати морају проћи кроз процену комисије. Уколико су предмети вредни, врши се откуп - каже виши кустос археолог у Музеју Републике Српске Славица Арсенијевић.

Грађани који у својим кућама чувају традиционалну одјећу и предмете неријетко етнолошком одјељењу Музеја РС нуде сарадњу у виду откупа. Вриједне поклоне добили су за 80. рођендан.

- Фрак бана Врбаске бановине Светислава Тисе Милосављевића и хаљину његове супруге добили смо на поклон од њиховог сина и унука. Породица бана Врбаске бановине Тодора Лазаревића даровала нам је хаљину његове супруге - казала је замјеник директора Музеја РС Душка Михолић.

Музеј Семберије из Бијељине своје збирке попуњава углавном поклонима спољних сарадника.

- Немамо новца за откуп. Људи су нам доносили и занимљиве примјерке пушака из 19. вијека, као и оружје какво су користиле историјске личности - казао је директор Музеја Семберије Мирко Бабић.

И у Музеју "Стара Херцеговина" у Фочи истичу да збирке најчешће освјежавају поклонима.

- Оно што се често обнавља јесу фотографије и стари предмети, који су за данашње доба већ превазиђени. Највише је експоната из шездесетих година 20. вијека - каже кустос Музеја "Стара Херцеговина" Драгица Ћурчић.

Слична ситуација је и у Регионалном музеју у Добоју.

- Најчешће збирке попуњавамо откупом, затим поклоном и кроз теренска истраживања и ископавања - рекао је директор добојског музеја Небојша Драгојловић.

Кустос Музеја Нови Град Мирјана Дрљача каже да су послије реконструкције Вијећнице створени услови за поновно излагање етнографске, а можда и археолошке збирке.

- То је захтјеван пројекат за чију је реализацију потребно обезбиједити много новца, али и стручну помоћ музејских институција у РС - нагласила је Дрљача.

Директор Музеја Херцеговине Весељка Салатић каже да су прошле године купили неколико експоната новцем из сопственог буџета.

Приједор

Да ни Музеј Козаре из Приједора нема намјенска средства за допуну умјетничке збирке, већ се сналази на различите начине потврдио је и директор Миленко Радивојац.

- Када се понуђени експонат једном не откупи, пошто је јединствен примјерак, музеј више нема могућности да га набави и то је велика штета за нашу дјелатност - сматра Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана