Монодрама до суза насмијала гледаоце

Јасмина Перишић
Монодрама до суза насмијала гледаоце

Бањалука - "Ђеврасим Цвијан за пресјеника", назив је сатирично-комичне монодраме у режији бх. редитеља и сценаристе Енвера Пушке, коју је премијерно у Народном позоришту РС извео познати глумац и водитељ Драган Маринковић Маца.

Драган Маринковић Маца извео је у сриједу увече два пута представу "Ђеврасим Цвијан за пресјеника", у 19 и 21 час, а велика сала је била испуњена публиком која се непрестано смијала Мацином монологу. Глумца су у извођењу монодраме често прекидали бурни аплаузи.

У овом комаду Маринковић глуми Ђеврасима Цвијана, кандидата за предсједника, који покушава да наговори публику да гласају за њега. Он при томе народу не обећава ништа осим тога да ће помоћи сам себи, али и нуди нека сатирично-смијешна рјешења за већину проблема у друштву. Буран аплауз је одјекивао великом сценом Народног позоришта РС, а да је овај тип представе намјерно изведен баш пред изборе, глумац није ни покушао да демантује.

- Логично је да се представа приказује пред изборе, али реална је и никог не вријеђа. Енвер Пушка ме звао баш када је био Сарајево филм фестивал. Понудио ми је овај текст и ја сам се закључао и радио три дана на њему, да би га извели одмах сад пред изборе - рекао је Маца.

Он је шаљиво додао да су пред изборну кампању налијепили 5.000 рекламних плаката за представу, чиме је, како каже, обесмислио све политичаре који су се касније сликали.

- Презадовољан сам публиком у Бањалуци, ово ми је била права терапија. Обећавам као пресјеник да ћу довести и представу "Махалац" у Бањалуку. Ова представа ми је одлична. Представа је духовита, никог не вријеђа и врло је тачна. Људи на крају аплаудирају себи и својим поступцима - рекао је Маринковић.

На питање да ли мисли да ће послије избора бити боље и да ли би Ђеврасим Цвијан могао да поправи стање у држави, Маринковић је рекао да народ сам себи прави боље, а не држава.

Ћутња

Представа "Ђеврасим Цвијан за пресјеника", биће одржана 11. октобра на дан предизборне ћутње, у великој дворани "Скендерија Мирза Делибашић", јер Ђеврасим не мари за ћутњу, казао је Драган Маринковић.

- Гошћа ми је Верица Шерифовић, а биће ту и једна Београђанка, која је насљедница Дите фон Тиз, која жели да наздрави свом омиљеном пресјенику - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана