Ман трио одржао концерт: Премијера композиција из цијелог свијета у Банском двору

Александра Маџар
Ман трио одржао концерт: Премијера композиција из цијелог свијета у Банском двору

Бањалука - Концерт "Ман трија" који чине Милица Крстовић, Александра Копић и Наташа Вукојевић одржан је у вијећници Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Овај концерт био је другачији од свих осталих јер су ове талентоване младе даме извеле премијерно петнаест композиција које су посвећене њиховом саставу, а аутори су изабрани на конкурсу "15 Minutes of Fame" који се одржава у Њујорку.

Послије овог успјешног концерта у понедјељак увече за "Глас Српске" причале су о самом настанку трија, досадашњим искуствима и наградама, али и о томе колико је значајно што су постале дио великог међународног пројекта.

- Почеле смо да сарађујемо на четвртој години студија. Убрзо смо све чешће наступале, те смо одлучиле да се пријавимо на престижно такмичење камерне музике у Италији, на ком смо освојиле прву награду - подсјетила је флаутисткиња Александра Копић.

Та награда, како кажу, била им је подстрек да наставе сарадњу, па су наступале и ван граница.

- Убрзо смо ступиле у контакт са композитором Дагласом да Силвом, који води пројекат "15 Minutes of Fame", а у коме се пријављују солисти и камерни састави који изводе 15 премијера композиција, композитора широм свијета, а које бира одабрани састав или солиста - појаснила је пијанисткиња Милица Крстовић.

То сматрају добрим успјехом у каријери једном умјетника.

- Било је композитора са ових простора чије су композиције изведене у том пројекту, али никада састав који изводи премијере - испричала је флаутисткиња Наташа Вукојевић.

Композиције су им пристизале током љета, а оне су за мјесец требале да одлуче којих петнаест ће извести.

- Вероватно је многима овај састав од двије флауте и клавира био веома интересантан. Било нам је тешко да одаберемо само петнаест - казала је Копићева.

Дјевојке се надају да су одабрале композиције које су прихватљиве бањалучкој публици, с обзиром на то да су савременијег типа.

- Публика је могла чути композиције које су мелодичније, а опет на захтевном уметничком нивоу. Бањалучки уметници су се уназад пар година интензивно борили да савремена музика дође на право место и да је публика прихвати - истакла је Вукојевићева.

На концерту су наступили и гости Зорица Новаковић, Миљана Брезичанин, Тања Малић и Саша Радоњић који је извео композиције младог и талентованог бањалучког композитора Давида Мастикосе.

Премијера у Њујорку

- Цео концерт је сниман, те ће се премијерно пустити у Њујорку, а композиције ће се моћи наћи на официјалном сајту пројекта

"15 Minutes of Fame". Поред композиција из овог пројекта, премијерно смо извеле и дјело Дагласа да Силве "Сваки мали ожиљак прича причу" поводом његовог рођендана, а која је посвећена баш нашем трију - објаснила је Милица Крстовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана