Лука Кецман, декан Академије умјетности: Награда у Русији потврда квалитета

Мирна Пијетловић
Лука Кецман, декан Академије умјетности: Награда у Русији потврда квалитета

Бањалука - Поносан сам што је представи "Солунци говоре" на фестивалу "Златни витез" у Москви додељена специјална награда за подвиг и незаборав борбе српског народа за слободу у Првом светском рату.

Рекао је ово за "Глас Српске" декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман и нагласио да је представа настала у продукцији бањалучке и Академије уметности из Београда, а под високим покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Србије Томислава Николића и уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја.

- Уједно, ово је и први заједнички пројекат Српске и Србије у склопу званичног обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, што нас посебно чини срећним јер су реч добили млади људи, који су већ оправдали указано поверење - рекао је Кецман.

Фестивал "Златни витез" је један од највећих фестивала у Москви и на њему су, у различитим категоријама, учествовала умјетничка остварења из свих словенских земаља.

- Зато је ова награда за нас изузетно значајна јер су се наши студенти равноправно "носили" са осталим професионалним кућама. Специјално признање које смо добили је именовано као подвиг и незаборав борбе српског народа за слободу. То нам посебно импонује - истакао је Кецман и додао да се већ припремају за нове пројекте.

Како су Бањалучани показали велику заинтересованост за још један велики пројекат бањалучке Академије, оперету "Орфеј у подземљу", ово дјело биће поново изведено 12. и 13. децембра у сарадњи са Народним позориштем Републике Српске.

- Ако је судити на основу претпремијерног и премијерног играња, онда је публика више него жељна оваквих садржаја. У питању је музичко-сценско дело које на изузетно близак начин уводи гледаоце у свет оперских нота. Бањалука је некада имала оперету и ми желимо да је вратимо на сцену НПРС, али и да то буде увод у оснивање праве оперске сцене. За то постоје кадровске претпоставке, а то је услов свих услова, као и општи консензус свих релевантних адреса. Зато ћемо играти "Орфеја" све док нам то финансије дозвољавају и док постоји љубав и ентузијазам младих људи да се изборе за своје место у уметности - истакао је Кецман.

Он је најавио да ће бити још оваквих пројеката, јер сваки студент на крају семестра има презентацију онога што је радио и из тога се издвајају изузетна остварења.

- Очекујемо да нам у наредној години буде завршена позоришна сала и сцена Академије, што ће додатно унапредити наш рад - закључио је Кецман.

Мултимедијални центар

- Од септембра у оквиру Академије умјетности заживео је Студентски мултимедијални центар, који ће обједињавати све оне студенте који имају склоности ка уметничком изражавању. Формирањем овога центра престао је да постоји некадашњи Цедубал, а сви облици деловања који су били у њему сада се налазе у оквиру новоформираног центра. Овим се, у организационом смислу, овај рад професионализовао и очекујемо да ће такви бити и резултати рада - рекао је Лука Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана