Ликовна прича украсила библиотеку

Мирна Пијетловић
Ликовна прича украсила библиотеку

Бањалука - Мурал мозаик који представља црвенокосу вилу из најљепше бајке на зракама сунца настао је јуче на тераси Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Дјечија машта под будним оком академског сликара Ђурђице Бјелошевић створила је ово дјело у оквиру манифестације "КРОВфест" у Бањалуци. Ликовна магија уз вриједне руке малишана уљепшала је националну библиотеку.

- Идеја је била да направимо мозаик од чепова на цртеж који сам урадила тако да одговара мјесту на којем се налазимо - Народној и универзитетској библиотеци РС. Одлучили смо да ће то бити неки мотив који је везан за књигу, па сам нацртала цртеж који има такву композицију како би чепови у разним бојама могли да га попуне и учине "живим" на неки начин - казала је Бјелошевићева.

Нагласила је да су чепове за ову радионицу прикупили чланови еколошке секције из Основне школе "Козарска дјеца" и ученици из Гимназије Градишка.

Дјеца су са радошћу разврставала чепове по бојама и подијелила се у групе, тако да је свако од њих имао прилику да допринесе стварању ове ликовне еколошке бајке, која, према ријечима Бјелошевићеве, има за циљ да научи младе да отпад није смеће и да се од њега могу створити разне корисне ствари.

- Драго ми је што су дјеца са радошћу прихватила да учествују у нашим умјетничко-креативним радионицама и што су била дио стваралачког тима који је правио умјетничке, али и употребне предмете - навела је Бјелошевићева.

Сам простор је, каже, диктирао шта ће радити. Тако су, поред мозаика од шарених чепова, дјеца имала радионицу осликавања и прављења саксија за цвијеће од различитих материјала, а присуствовали су и еколошким предавањима на којима су кроз анимиране филмове учили о озонском омотачу.

- С обзиром на то да ми све ово радимо искључиво волонтерски, позвала бих појединце и удружења да нам се придруже са својим приједлозима и идејама, како би се "КРОВфест" проширио по цијелом граду. Желимо да ову идеју, која је заиста заинтересовала велики број људи, проширимо и на друге градове у РС и БиХ. Потребна нам је помоћ спонзора, како бисмо ову друштвено одговорну кампању подигли на виши ниво - закључила је директор удружења "Простор" из Бањалуке Ена Митровска.

Ријеч је о удружењу које је иницијатор идеје о манифестацији "КРОВфест".

Планови

- Оно што нам слиједи овог мјесеца, али и у септембру, јесте још неколико креативних радионица за дјецу. Сви који воле позориште моћи ће да на тераси Народне и универзитетске библиотеке РС погледају двије представе, које ће извести Бањалучко студентско позориште и ДИС позориште из Бањалуке - најавила је Ена Митровска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана