Култура сели из центра Бањалуке

Мирна Пијетловић
Култура сели из центра Бањалуке

Бањалука - Бањалучко студентско позориште (БСП) наредних мјесеци интензивно ће радити на децентрализацији културе у граду Бањалуци, а партнер у реализацији овог пројекта биће им Бански двор Културни центар.

Како су најавили из овог позоришта, биће одиграно 70 представа током прољећа и љета у бањалучким мјесним заједницама. Број је симболичан јер означава број година од побједе над фашизмом.

- Од тог броја само у априлу за Дан града Бањалуке биће одиграно 45 представа као подсјећање на 22. април и 1945. годину када је ослобођена Бањалука. Тако ће у овом периоду простори бањалучких мјесних заједница, домова културе и основних школа бити окосница нашег позоришног дјеловања - истакли су из управе БСП-а.

Тако ће публика у приградским мјестима имати прилику да погледа 16 комада са редовног репертоара, а ријеч је о представама: "Портрет лирског ратника" у режији Владимира Цвејића, "Коме треба зелена беба" у режији Новице Богдановића и "Лудница" у режији Владимира Ђорђевића.

- Љубитељи театра моћи ће да погледају и комад "Дванаест звјездица" у режији Александара Пејаковића, "Реквијем за љубав" у режији Сеада Ђулића, као и нову представу "Потоп" у режији Александра Пејаковића, којом је недавно отворена нова позоришна сезона на реновираној Подрум сцени - истакли су из БСП-а.

На репертоару ће бити и представа "Бабе" у режији Игора Тешића, "Говоримо српски" у сценској поставци Милорада Телебака, "Ћераћемо се још" у режији Драгослава Медојевића, "Њест Сиде Сторџ" у режији Александра Пејаковића, као и "Гарави сокак" у режији Сандре Љубојевић.

Ту су и "Инстант сексуално васпитање" у режији Александра Пејаковића, "Аудиција" у режији Владимира Ђорђевића, "Страдалници" у режији Љиљане Чекић, "Чудо у Шаргану" у режији Горана Јокића и "Млеко" у режији Слободана Перишића.

- Представе ће бити игране у различитим терминима у односу на обавезе и потребе локалне публике, а улаз ће бити бесплатан. Циљ нам је да наше представе погледа 7.000 људи ван мјесних заједница које се налазе у ужем центру града. Ово је само наставак пројекта под називом "Позориште у предграђу", који смо такође успјешно реализовали са Банским двором Културним центром и овим чином желимо да позовемо све умјетнике да крену интензивније ка децентрализацији културе у Бањалуци - кажу из БСП-а.

Додали су да ће двије бесплатне представе бити одигране и за грађане мјесних заједница из ужег дијела града и то једна у Банском двору Културном центру, а друга у Дому омладине.

- Такође, у нама блиским општинама Челинац и Лакташи, играћемо бесплатно по једну представу - најавили су из  управе БСП-а.

Копродукције

- У наредном периоду остварићемо и копродукције, представе са Бањалучком филхармонијом и Домом омладине из Бањалуке, како би пројекат "70 представа у предграђу Бањалуке" заживио. Овим чином сви заједно послаћемо јасну поруку и нашу опредијељеност да увијек будемо уз своје грађане, били они у центру или у предграђу - рекли су из Бањалучког студентског позоришта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана