Краткофил плус: Гран при филму Бродолом

Анита Јанковић
Краткофил плус: Гран при филму Бродолом

Бањалука - У отвореном биоскопу тврђаве Кастел у Бањалуци у суботу увече на свечаној церемонији затварања деветог међународног филмског фестивала "Краткофил плус" додијељене су награде најбољим филмским остварењима, а Гран при је уручен режисерки Морган Книбе из Италије за документарни филм "Бродолом".

У категорији најбољег експерименталног филма награђен је филм "Планета сигма" режисера Момото Секо из Француске, док је најбољи документарни филм ове године дјело Бернарда Вагнера из Аустрије "Одржавање равнотеже".

Награда за најбољи анимирани филм одлази у Русију, режисеру Константину Бронзиту за филм "Ми не можемо без космоса". Бх. филм "Турист" режисера Ариела Шабана понио је титулу најбољег играног филма, а најбоље филмско остварење на простору региона је "Умир крви" режисера Сенада Шахмановића из Црне Горе.

Специјална награда жирија припала је финској режисерки Сани Лиљандер за документарно остварење "Радост свакодневног живота".

Награђени филм "Умир крви" доноси аутентичну причу о крвној освети на традиционалан црногорски начин, са поетичним и оптимистичним крајем.

- Било је дивно искуство радити на овом филму и признања су доказ наше искрене посвећености, рада и труда. Награда је велика ствар јер је екипа сачињена од младих људи - рекао је режисер Шахмановић.

Трочлани жири у саставу Никола Мајдак, Карен Васкез-Гуадарама и Марк Стеле сложили су се да је селекција приказаних филмова била одлична и да нису имали дилема кад су у питању најбољи.

- Приликом избора остварења за Гран при било нам је важно неколико фактора, а то су да је филм занимљив на свој начин, да има јаку причу и да након гледања помислите: "Вау, шта се догодило." "Бродолом" је испунио све те критеријуме -  рекла је Васкез-Гуадарама.

Директор фестивала Дарија Бузаковић каже да бројни инострани гости напуштају Бањалуку и фестивал у одличном расположењу.

- Сматрају да је Кастел једно од најљепших и најромантичнијих мјеста за гледање филмова на отвореном у цијелом свијету - каже Бузаковићева и додаје да је у просјеку свако вече под ведрим небом филмска остварења пратило око 700 филмофила, те додала да су, нажалост, дневне пројекције биле јако лоше посјећене, јер наша публика нема изграђену фестивалску културу.

Квалитет

Члан жирија Никола Мајдак каже да је ове године "Краткофил Плус" својој публици понудио изузетне филмове.

- Програм је био фантастичан. Ниједан филм није разочарао. Многи од тих филмова се појављују на највећим свјетским фестивалима - рекао је Мајдак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана