Контрабасиста Марко Ковачић из Бањалуке: Таленат надограђује усавршавањем

Мирна Пијетловић
Контрабасиста Марко Ковачић из Бањалуке: Таленат надограђује усавршавањем

Бањалука - Онај ко се истински труди да живи оно што ради, када је у питању музичка умјетност, и кога љубав према музици води путем усавршавања и стицања нових искустава, сигурно ће своје знање, али и инспирацију надоградити на један виши ниво.

Сваки посао захтијева како лично, тако и стручно усавршавање, а нарочито када је у питању музичка умјетност која се, уз урођени таленат, вјежбом и константним наступима доводи до одређене дозе савршенства.

Тим мислима води се и студент контрабаса Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Марко Ковачић који се недавно вратио са едукативног музичког европског путовања.

Заједно са студентима и колегама музичарима из Загреба, Љубљане, Граца, Будимпеште, Београда и Сарајева учествовао је у музичком пројекту "Euphony".

- Са колегама музичарима са ових угледних академија свирао сам на укупно четири концерта, у Загребу, Љубљани, Грацу и Будимпешти - казао је за "Глас Српске" Ковачић.

Испричао је да је публика имала прилику да ужива у њиховом заједничком музицирању, а на програму су била дјела композитора Благоја Берсе и Доре Пејачевић, као и симфонијска поема "Живот хероја" Рихарда Штрауса.

- За мене лично је то било најбоље искуство до сада у сваком смислу. Вјежбали смо изванредан репертоар, а право уживање га је било изводити пред публиком - казао је овај млади музичар.

Наглашава да му је нарочито задовољство било свирати заједно са изузетно квалитетним оркестром, који је састављен од најбољих студената европских универзитета.

- Препоручио бих свим младим музичарима који буду у прилици да без размишљања аплицирају за учешће у таквим пројектима, јер ће имати прилику да стекну много знања, искуства, али и пријатељстава - закључује Марко Ковачић.

Басоманија

Марко Ковачић се труди да промовише контрабас као соло инструмент, а то је показао и кроз музичку манифестацију "Басоманија" која је одржана у јануару ове године у Бањалуци.

- Идеја "Басоманије" је да омогући младим контрабасистима јавни наступ и да покажу своје знање које су стекли кроз школовање. Желимо да популаришемо овај инструмент, као и да представимо могућности контрабаса у соло свирању - казао је Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана