Концерт гудачког оркестра “Бањалучке филхармоније”: Од барока до савремених нота

Мирна Пијетловић
Концерт гудачког оркестра “Бањалучке филхармоније”: Од барока до савремених нота

Бањалука - Препуна сала Банског двора - Културног центра, публика која је стајала скоро пуна два часа и није штедјела дланове, слика су концерта гудачког оркестра “Бањалучке филхармоније” у Бањалуци.

Бањалучка публика једноставно воли и истински подржава овај оркестар, у било каквом саставу да наступа и било какав репертоар да одабере, а да је љубав обострана, рекли су, након концерта у понедјељак увече директор “Бањалучке филхармоније” и виолиниста Иван Оташевић и шеф диригент Ванеса Кременовић.

- Велико је задовољство наступити пред бањалучком публиком, а наши гости из Београда и Новог Сада су се заиста осећали као код куће - рекао је Оташевић.

Он је заједно са младом виолинисткињом Миланом Смиљанић и чембалисткињом Тимеом Хотић, уз подршку гудачког оркестра, извео концерт Антонија Вивалдија за двије виолине, гудаче и континуо. Након њих, као солиста је наступила пијанисткиња Соња Бобрек-Савић, која је својим умијећем, заједно са гудачима, извела концерт за клавир и оркестар Волфганга Амадеуса Моцарта.

Крај барокних нота најавио је и кратку паузу, послије које су сви с нестрпљењем очекивали савремено дјело младог бањалучког композитора Давида Мастикосе. Као солиста, уз гудаче, наступила је флаутисткиња Александра Копић, а публика је једва дочекала задњи такт композиције, да би младог композитора и музичаре наградила бурним аплаузом.

- Наша визија и мисија је да подржавамо наше младе музичаре, певаче и композиторе из Бањалуке, а трудимо се да на неки начин наставимо где Академија умјетности стане. Поред талентованог Давида, на концерту смо подржали и Милану Смиљанић, Соњу Бобрек-Савић и Александру Копић - рекао је Оташевић.

Са њим се сложила и Ванеса Кременовић, диригент, која је нагласила да је од изузетне важности да се подржавају радови младих умјетника из Бањалуке.

- Давид је сјајан умјетник чија се дјела изводе не само у Бањалуци, него и у региону, а и шире. Одличан је композитор и заслужује да се његова дјела промовишу и изводе - закључила је Кременовићева.

Планови

- Наступ гудачког оркестра са нешто мањим саставом од 30 музичара је део пројекта музичке децентрализације културе. Тако ћемо имати пет концерата у мањим општинама Републике Српске. Имаћемо и неколико наступа са симфонијским оркестром, али и наступе нашег октета и квартета - рекао је Иван Оташевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана