Комедија Милована Глишића отворила Театар фест: Подвала као нељудски чин или начин преживљавања

Александра Маџар
Комедија Милована Глишића отворила Театар фест: Подвала као нељудски чин или начин преживљавања

Бањалука - Са колико се подвала сусрећемо и боримо у животу? Колико нам дуго треба да схватимо да смо у зачараном кругу лажи и манипулација и колико је тешко суочавање са преваром? Да ли постоји могућност да се обистини бајка у којој људско поштење и наивност добијају рат против те заразне болести 21. вијека?

Ко је пажљиво посматрао лица људи у публици која је у уторак увече дошла на премијеру и свечано отварање деветнаестог Театар феста "Петар Кочић" могао је прочитати ова питања и у ваздуху видјети упитнике који лебде изнад њихових глава. "Подвала", реалистична комедија Милована Глишића у режији Ђурђе Тешић, подигла је свечане црвене завјесе театра и оправдала слоган фестивала "Овдје и сада". Понеки осмијех, уједначен аплауз који је потврдио да публика разумије важност теме о којој комад говори, сигурна игра глумаца, добар су почетак овогодишње позоришне приче која ће трајати до 24. маја.

Уз звуке фанфара, фестивал је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, истичући важност манифестације. Добродошлицу гостима фестивала пожелио је и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић. А да је Театар фест потврда да позориште и култура опстају упркос недаћама са којима се суочавају истакао је директор Позоришта Ненад Новаковић. Послије премијере комада који је својевремено власт забранила и чији је први примјерак изгубљен, редитељка и глумци задовољни су реакцијама публике.

- Врло сам задовољна, мислим да се публика добро увукла у представу. Представа јесте комедија, али није у том смислу да се људи убијају од смеха, него баш на моје изненађење присутни су ухватили дух приче. Глумци су били врло сигурни, врло храбри, јако сам задовољна - рекла је редитељка.

Тешићева је испричала како се претпоставља да је лик Петка, представника власти којег је тумачио Горан Јокић, у тој првој верзији, прије него што је Глишић измијенио комад, био много гори.

И глумац Златан Видовић сложио се да је представа "убола у сам центар слогана Театар феста".

- Ово је текст који је писан прије више од сто година, а актуелнији је данас него икада јер се ради о корупцији, непотизму и неким нашим негативним карактерним особинама које су, нажалост, израженије данас него икада. Мислим да смо успјели да кроз одличну режију Ђурђе Тешић, која је комад до краја искренула у неку врсту гротескног панк вестерна,  изнесемо причу на прави начин - сматра он.

Сељака Живана, који запада у замке варалице и зеленаша, оживио је глумац Позоришта Приједор Дејан Батоз, који је, како каже, сигуран да су велика питања и одговори послати са сцене. Глумачке креације у овом комаду показали су и Драгослав Медојевић, Љубиша Савановић, Ђорђе Марковић, Александар Стојковић, Бојан Колопић, Слађана Зрнић, Сњежана Штикић, Драгана Марић, Ведрана Мачковић и Наташа Иванчевић. У публици су били и предсједавајући Градског одбора СНСД-а Игор Радојичић, министар науке и технологије РС Јасмин Комић, предсједавајућа Вијећа народа РС Нада Тешановић, помоћник министра просвјете и културе РС Милица Котур, посланик НСРС Адам Шукало, директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић, директор Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић, као и многе друге особе из културног и јавног живота Српске.

Важно је напоменути да ће сваке фестивалске вечери бити одржан и округли сто, који ће уређивати и водити Горан Дамјанац. Селектор овогодишњег фестивала је глумица Народног позоришта РС Љиљана Чекић. Прије премијере представе и свечаног дијела програма отворена је изложба дигиталних фотографија "Конструкције" аутора Петра Билбије.

Промоција књиге

У оквиру пратећег дијела програма данас у 18 часова на сцени "Петар Кочић" биће промовисана књига "Парис - или залуд је разапињати Криста", Емира Соколовића.

Жири фестивала

Ове године нимало лак задатак да одлучи о најбољима имаће стручни жири који чине: Небојша Брадић, Душко Љуштина, Слађана Зрнић и Џевдет Тузлић.

"Корак у храброст"

И ове године РТРС ће додијелити награду "Корак у храброст" за најхрабрији искорак у умјетничком промишљању. Жири ће радити у саставу: Јелена Којовић-Тепић, Бранко Лазић и Саша Берендика.

Програм фестивала:

Четвртак:

"Бела кафа" 

Народно позориште Београд

Петак:

"Чудовиште"

Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин

Субота:

"Сумњиво лице"

Хрватско народно казалиште Осијек

Недјеља:

"Дух који хода"

Српско народно позориште Нови Сад

Понедјељак:

"Кафа и цигарете - поздрав из Београда"

Атеље 212, Београд

Уторак:

Свечано затварање фестивала

Гала концерт Константина Костјукова и

звијезда београдског балета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана