Колонија “Бардача-Србац” непресушна инспирација умјетницима: Сестре сликарке вратиле се коријенима након 35 година

Дејан Јовичић
Колонија “Бардача-Србац” непресушна инспирација умјетницима: Сестре сликарке вратиле се коријенима након 35 година

СРБАЦ - Биљни и животињски свијет Бардаче и даље представља непресушну инспирацију ликовним умјетницима из цијелог региона и поред девастације овог мочварног комплекса која се догодила у посљедњих десетак година. Неколико дана на овом подручју траје 38. сазив ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” на којем ствара 14 академских сликара из Србије, Црне Горе, Словеније, Шведске и Републике Српске.

Међу њима је и сликарка Биљана Новковић из Београда која је ликовну академију завршила прије двије и по деценије. Учествовала на бројним колонијама у Србији, а први пут је на бардачкој колонији.

- Моји радови су препознатљиви по апстрактном сликарству и раду са акрилним бојама а у Бардачи сам се вратила уљу на платну. Завршила сам два пејзажа на којима доминирају лотоси и разне животиње, а насликаћу и портрет који дуго нисам радила. Ови предјели су бајковити и тужно је што је дошло до исушивања језера и нестанка птица - рекла је она.

Један од мотива њеног доласка је био тај што јој отац води поријекло са Змијања а то је разлог учешћа на колонији и њене сестре Весне Антонић која је такође академска сликарка и чланица Удружења примењених уметника и дизајнера Србије.

- Веома сам срећна што се налазим у Републици Српској јер сам посљедњи пут овдје била као дијете и осјећам истинску припадност овом поднебљу. Наш отац нас је од малих ногу подржавао да се бавимо сликарством иако то није нешто што је рентабилно, попут других професија - објаснила је она.

 На колонији у Бардачи је урадила три уља на платну и један акварел и задовољна је позитивним критикама савјета колоније.

- Теме на радовима су помало атипичне јер сам у природно клупче уплела људску фигуру са птицама и другим животињама и тако представила човјека у нераскидивој вези са природом - рекла је Антонићева.

Најмлађа учесница колоније је Милана Стијак (24) из Бањалуке која је прошле године завршила Академију умјетности на Универзитету у Бањалуци, смјер графика, и била једна од најбољих дипломаца.

- Највише се бавим пејзажима користећи технику акрил на платну. Мотиви су преузети из непосредне околине Бардаче које представљам кроз апстракцију, стилизујући природне форме и представљајући их на свој начин. До сада углавном сам фокусирана на графику а ово је мој почетак истраживања других сликарских техника - рекла је Милана.

Изложба радова са овогодишњег сазива биће организована сутра (недјеља).

“Киме”

Редован учесник бардачке колоније је и академски сликар Здравко Круљ који је поријеклом из Црне Горе а живи и ради у Бањалуци. Круљ је најавио да је у завршној фази његов мултимедијални пројекат под радним називом “Киме”, што преведено значи “фокус”, а састојаће се од фотографија, цртежа, видеа и разних перформанса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана