Kolonija “Bardača-Srbac” nepresušna inspiracija umjetnicima: Sestre slikarke vratile se korijenima nakon 35 godina

Dejan Jovičić
Kolonija “Bardača-Srbac” nepresušna inspiracija umjetnicima: Sestre slikarke vratile se korijenima nakon 35 godina

SRBAC - Biljni i životinjski svijet Bardače i dalje predstavlja nepresušnu inspiraciju likovnim umjetnicima iz cijelog regiona i pored devastacije ovog močvarnog kompleksa koja se dogodila u posljednjih desetak godina. Nekoliko dana na ovom području traje 38. saziv likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” na kojem stvara 14 akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Švedske i Republike Srpske.

Među njima je i slikarka Biljana Novković iz Beograda koja je likovnu akademiju završila prije dvije i po decenije. Učestvovala na brojnim kolonijama u Srbiji, a prvi put je na bardačkoj koloniji.

- Moji radovi su prepoznatljivi po apstraktnom slikarstvu i radu sa akrilnim bojama a u Bardači sam se vratila ulju na platnu. Završila sam dva pejzaža na kojima dominiraju lotosi i razne životinje, a naslikaću i portret koji dugo nisam radila. Ovi predjeli su bajkoviti i tužno je što je došlo do isušivanja jezera i nestanka ptica - rekla je ona.

Jedan od motiva njenog dolaska je bio taj što joj otac vodi porijeklo sa Zmijanja a to je razlog učešća na koloniji i njene sestre Vesne Antonić koja je takođe akademska slikarka i članica Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Srbije.

- Veoma sam srećna što se nalazim u Republici Srpskoj jer sam posljednji put ovdje bila kao dijete i osjećam istinsku pripadnost ovom podneblju. Naš otac nas je od malih nogu podržavao da se bavimo slikarstvom iako to nije nešto što je rentabilno, poput drugih profesija - objasnila je ona.

 Na koloniji u Bardači je uradila tri ulja na platnu i jedan akvarel i zadovoljna je pozitivnim kritikama savjeta kolonije.

- Teme na radovima su pomalo atipične jer sam u prirodno klupče uplela ljudsku figuru sa pticama i drugim životinjama i tako predstavila čovjeka u neraskidivoj vezi sa prirodom - rekla je Antonićeva.

Najmlađa učesnica kolonije je Milana Stijak (24) iz Banjaluke koja je prošle godine završila Akademiju umjetnosti na Univerzitetu u Banjaluci, smjer grafika, i bila jedna od najboljih diplomaca.

- Najviše se bavim pejzažima koristeći tehniku akril na platnu. Motivi su preuzeti iz neposredne okoline Bardače koje predstavljam kroz apstrakciju, stilizujući prirodne forme i predstavljajući ih na svoj način. Do sada uglavnom sam fokusirana na grafiku a ovo je moj početak istraživanja drugih slikarskih tehnika - rekla je Milana.

Izložba radova sa ovogodišnjeg saziva biće organizovana sutra (nedjelja).

“Kime”

Redovan učesnik bardačke kolonije je i akademski slikar Zdravko Krulj koji je porijeklom iz Crne Gore a živi i radi u Banjaluci. Krulj je najavio da je u završnoj fazi njegov multimedijalni projekat pod radnim nazivom “Kime”, što prevedeno znači “fokus”, a sastojaće se od fotografija, crteža, videa i raznih performansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana