Кочићево перо Ружици Комар

Дејан Вујанић
Кочићево перо Ружици Комар

БAЊA ЛУКA - Добитница књижевне награде "Кочићево перо" за љето 2009, коју додјељује Задужбина "Петар Кочић" Бања Лука - Београд, јесте угледна пјесникиња из Билеће Ружица Комар за књигу "Игра океанског пијеска".

Ово је на конференцији за новинаре у Бањој Луци саопштио директор и главни и одговорни уредник Задужбине "Петар Кочић" Бања Лука - Београд Никола Вуколић.

Жири у саставу Миљко Шиндић, Слађана Проле и Никола Вуколић (предсједник) одлуку о добитнику донио је једногласно.

Свечано уручење књижевне награде "Кочићево перо" одржаће се у Дому културе у Билећи, 24. августа, у 20 часова. У програму ће учествовати академици и књижевници Никола Вуколић, Жарко Ђуровић, Ненад Вуковић и Миљко Шиндић.

- Поезија Ружице Комар спаја у себи мисаоност и осјећајност, она је силовита и необуздана као камено море које се у вјечном скоку пропиње из подножног мрака према осунчаним хоризонтима и суптилна, танана, готово нестварна у својој игри свиленог пијеска и воде, модрих таласа у искричавој светковини ведрине - рекао је Никола Вуколић.

Он је додао да књига Ружице Комар "Игра океанског пијеска" изазива у сензибилном читаоцу дубоко и снажно узбуђење.

- Она је доказ да је поезија чаролија која у људској души буди оазе њежности и топлине, подстиче мисао, а утрнулим крилима даје снагу за нове узлете - истакао је Вуколић.

Професор Миљко Шиндић рекао је да је дјело Ружице Комар необична, али веома читљива поезија; поезија истраживачка, аналитичка, рефлексивна, антрополошка, онтолошка, тајновита, загонетна, поезија која је нова у сваком новом читању, сваком новом приступу.

- Праелемент ове поезије је јужна земља, јужно сунце, медитеранско, херцеговачко сунце, мирис камена, мирис љубави, људска љепота, људска доброта, трагање са смислом живљења и смислом стварања - казао је Шиндић.

Књижевна награда "Кочићево перо" додјељује се већ близу двије деценије с прољећа, љета и зиме, а на крају године од добитника "Кочићевог пера" бира се и добитник угледне књижевне награде "Кочићева књига". 

Ово признање додјељује се оним писцима који својим дјелом настављају Кочићеву "причевину" и "учевину", то јест који на себи својствен начин слиједе љепоту Кочићеве ријечи и дубину Кочићеве мисли, а њихов стваралачки дијалог није ограничен ни тематиком, ни жанровима, ни књижевним поступцима.

Повеља "Путем културе"

На манифестацији свечаног уручења "Кочићевог пера" Ружици Комар, 24. августа у Билећи, биће уручена и повеља "Путем културе у нови миленијум", коју Задужбина "Петар Кочић" Бања Лука - Београд додјељује за допринос и помоћ за развијање културне сарадње.

Добитници овог признања су Радован Вуковић, Жарко Ђуровић, Ненад Вуковић и Француски културни центар из Бање Луке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана