Кочићева мећава и данас дува

Цвија Мркоњић
Кочићева мећава и данас дува

Бањалука - Традиционална културна манифестација 49. Кочићев збор свечано је отворена у бањалучком парку "Петар Кочић", а вече су обиљежиле поезија, музика и игра те полагање вијенаца на споменик Петру Кочићу.

Манифестацију је у недјељу отворио предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истакавши да су дјела великана наше књижевности надживјела многа времена и да је он много допринио свом народу.

- И данас на овим просторима влада једна врста протектората, говоримо о језику, писму и борби за национални положај. Овдје и даље дува Кочићева мећава, слабије или јаче - рекао је Радојичић.

Зборовање је организовало Завичајно друштво "Змијање". Предсједник друштва и Организационог одбора овогодишње манифестације, те декан бањалучког Правног факултета Витомир Поповић казао је да Кочићева дјела личе на данашње вријеме и да су добра поука патриоте своме народу.

- Имамо своје уточиште, своју територију, а то је РС, у којој српски народ има своју слободу, управо онако како је Кочић прижељкивао - подсјетио је Поповић.

Према ријечима предсједника Комисије за програмске садржаје 49. збора и декана Академије умјетности у Бањалуци Луке Кецмана, зборовање је дио вјековне традиције српског народа.

- Ове године обогатили смо програм, а упркос катастрофалним поплавама које су нас задесиле пронађена су средства за организацију збора. Чим ова манифестација заврши, почињемо припреме за јубиларни 50. збор - најавио је Кецман.

У умјетничком дијелу манифестације наступили су КУД "Веселин Маслеша", тамбурашки ансамбл Здравка Ћосића, етно-група "Траг", те Гудачки квартет Академије умјетности у Бањалуци.

Своје стихове рецитовали су истакнути пјесници Миладин Берић, Душан Праћа, Бора Капетановић и Радмило Радовановић.

Прије отварања манифестације пјесници и предсједник Организационог одбора положили су вијенац на споменик Петру Кочићу у истоименом парку.

Поред великог броја грађана, отварању је присуствовао и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Након свечаног отварања манифестације у бањалучком Банском двору Културном центру, Витомир Поповић отворио је изложбу радова Ликовног саборовања "Змијање 2014".

У оквиру Ликовног саборовања умјетници су стварали дјела инспирисани Кочићем и Змијањем.

Сликар, који четврти пут учествује на саборовању, Милинко Ристовић из Рашке истакао је да је уживао да слика предивне пејзаже са својим колегама.

Награде

Централна свечаност 49. Кочићевог збора биће одржана 31. августа у Стричићима када ће бити уприличен књижевни и културно-умјетнички програм. Такође, биће додијељене и овогодишње књижевне награде "Кочићева" и награда "Змијањче".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана