Књига још није изашла из моде

Милијана Латиновић и дописници
Књига још није изашла из моде

Бањалука - Да је књига још човјеков најбољи пријатељ показује и све већи број уписаних чланова у библиотекама широм Републике Српске.

У информативно-позајмном одјељењу Народне и универзитетске библиотеке (НУБРС) у Бањалуци кажу да је лани било 3.615 уписа, што је за око 500 уписа више у односу на 2013. годину.

- Број уписаних чланова библиотеке се стално повећава и све више је младих читалаца. Око двије трећине корисника су млади, студенти и средњошколци - казала је библиотекар Александра Рендић.

Она је додала да читаоци прате издавачку продукцију, долазе са приједлозима и да у библиотеци настоје да набаве све што читаоци траже.

- Током прошле године међу пензионерима највише су се читала дјела Дејана Лучића, затим књиге о Првом свјетском рату, о Гаврилу Принципу. Поред обавезне школске лектире, најчитанији писци међу младима су Пауло Коељо, Халед Хосеини, Гијом Мусо и добитник Нобелове награде за књижевност Патрик Модијан - рекла је Рендићева.

Она наглашава да, поред књижног фонда од око 70.000 књига у само једном одјељењу, НУБРС омогућава посјетиоцима бесплатан интернет и бесплатно читање дневне штампе. Лани је и у приједорској Народној библиотеци "Ћирило и Методије" забиљежен пораст броја уписаних.

- Током прошле године уписана су 1.344 члана, што је за око 340 чланова више у односу на 2013. годину, а уписне чланарине остале су на прошлогодишњем нивоу - рекла је директор библиотеке Мара Ећим.

Она је рекла да су читаоци највише тражила белетристику, трилер и крими-приче домаћих и страних аутора.

- Од домаћих аутора највише су се тражиле књиге Весне Дедић и Мирјане Бобић-Мојсиловић, а од страних аутора Том Роб Смит, Кен Полет и Агата Кристи - додала је Ећимова.

У Народној библиотеци у Српцу кажу да највише читају дјеца и пензионери.

- Међу популарним штивима, поред лектира, су дјела Халеда Хосеинија "А планине одјекнуше" и "Хиљаду чудесних сунаца", Исидоре Бјелице "Спас", као и књижевни наслови Јована Деретића и Жарка Лаушевића - рекла је директор библиотеке Драгана Ђукић.

Народна библиотека "Бранко Чучак" из Хан Пијеска има развијену мрежу културно-образовне дјелатности, која се базира на креативним радионицама и колективним посјетама дјеце предшколског и школског узраста, а највише пажње изазвала је Креативна радионица "Филигран" и "Декупаж".

Чланарина

Цијена чланарине у информативно-позајмном одјељењу НУБРС у Бањалуци износи 20 КМ за календарску годину, за пензионере 10 КМ, а за борце, ратне војне инвалиде упис је бесплатан. У одјељењима НУБРС, која се налазе у насељима Старчевица, Борик и Обилићево, чланарина износи 15 КМ за календарску годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана