Каролина Михајловић: Необична Црвенкапа са 125 глумаца

Александра Маџар
Каролина Михајловић: Необична Црвенкапа са 125 глумаца

Бањалука - Оперу за дјецу "Црвенкапа" Петра Јовановића извешћемо већ традиционално, седми пут. Посебан значај овогодишњој представи даје чињеница да ће на сцену изаћи 125 малишана који су учествовали у раду.

Рекла је ово за "Глас Српске" професор соло пјевања у бањалучкој Музичкој школи "Владо Милошевић" Каролина Михајловић, која је дошла на идеју да дјеци из припремних разреда кроз игру, смијех, глуму и пјевање укаже на све чари умјетности и у њима пробуди жељу да наставе да похађају музичку школу.

Најмлађа публика, али и њихови родитељи, резултате рада ових малих умјетника имаће прилику да виде сутра у 19 часова у концертној дворани Банског двора Културног центра.

- Жељела сам да малишани долазак у музичку школу не схвате као обавезу, већ да увиде да они својим ручицама и гласовима могу да направе чудо, када пробуде у себи осјећај за све лијепо у музици - казала је она.

Михајловићева, која је остварила улогу и у оперети "Орфеј у подземљу" чувеног Жака Офенбаха у продукцији бањалучке Академије умјетности, на овом пројекту ради са професором солфеђа Јеленом Башић и корепетитором Сањом Чолић-Зелић.

- Није лако радити са толиким бројем дјеце. Уз сарадњу моје колегинице Јелене Башић и нашег корепетитора успјешно оживљавамо ово дјело на сцени. Да бисте били неко ко води такав пројекат за малишане, морате се прилагодити дјеци која имају седам или осам година. Нама то одлично полази за руком - рекла је кроз смијех Михајловићева.

Поносна је, како је рекла, што је "Црвенкапа" већ седму годину на репертоару Музичке школе "Владо Милошевић" и што дјецу 21. вијека учи о правим умјетничким вриједностима.

- Најмлађи су данас најчешће у виртуелном свијету, много пажње и концентрације посвећују интернету. Ово је идеална прилика да схвате колико је дивно бити дио оваквих представа - сматра она.

Као наратор на шаљив начин Михајловићева дјецу води кроз ову култну бајку.

- Петар Јовановић је то јако добро осмислио, па је наша "Црвенкапа" необична. Сви учествују као хор и пјевају на сцени. Да би се свако од малишана нашао у представи, њима је дозвољено да сами бирају улоге. Имамо више Црвенкапа, вукова, бакица, ловаца, да се нико не би љутио - казала је Михајловићева.

Похвале

- Много ми значе похвале мојих колега глумаца са Академије умјетности да сам успјела као један соло пјевач да осмислим представу која је за малу дјецу стварно велики залогај. Увијек са новим клинцима, пола године припремамо ову оперу и са нестрпљењем очекујемо наступ - казала је Каролина Михајловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана