Изложба Вање Викала Линча отворила Бањалука арт фестивал

М. П.
Изложба Вање Викала Линча отворила Бањалука арт фестивал

Бањалука - Пети регионални "Бањалука арт фестивал" отворен је у понедјељак увече интересантном изложбом Вање Викала Линча у Арт клубу "Простор" у Бањалуци.

Овај визуелни умјетник бави се илустрацијом и дизајном карактера, продукцијом видео-спотова, а у склопу фестивала бањалучкој публици представља се изложбом серије илустрација под називом "Тхирд Еџе Црџинг", насталих почетком ове године.

Изложба се бави актуелним питањима и проблемима савременог друштва, човјеком који јурећи за профитом руши све око себе. Графике су рађене у два формата, у истом колориту који алудира на естетику пропагандног плаката.

- Сам мотив трећег ока сам посматрао као симбол више свијести, нешто што нам треба да бисмо превазишли кризу у којој се као средина, али и човјечанство налазимо. Иако је тема прилично мрачна, често сам видио осмијехе на изложбама када се схвати идеја иза илустрације, или када се неки проблем демистификује - казао је Викало.

Појаснио је да му је циљ био да освијести посматрача, али и самог себе о дијеловима наших акција које радимо роботски.

- Кроз умјетност покушавам реаговати или пробудити акцију, те на крају одупријети се летаргији која пасивно, али сигурно убија све око нас - објашњава Викало.

У склопу фестивала у уторак увече је требало да буде одржана промоција часописа "Зент" и "Талас", као и дискусија на тему: "Има ли мјеста часописима из умјетности, друштвене мисли и културе у времену медијске буке и затрпаности информацијама?".

Програм се вечерас од 17 часова сели у Друштвено културни центар "Инцел", гдје ће бити одиграна представа "Буре барута".

Фестивал, који ће трајати до 10. септембра, организује Удружење независних стваралаца и активиста "Гето" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана