Изложба у част колоније Ракани у Лакташима: Различите поетике исписане на платну

Александра Маџар
Изложба у част колоније Ракани у Лакташима: Различите поетике исписане на платну

Лакташи - Тешко је направити пресјек и тридесет година стваралаштва, које се рађало под именом једне колоније, представити на једној изложби, а још теже је из богатог фундуса националног блага издвојити дјела која ће бити приказана пред публиком, јер су сва једнако важна.

Овај тежак задатак имају и организатори ликовне колоније "Ракани" из Новог Града, који су уприличили још једну у низу поставку у част обиљежавања три деценије постојања.

Изложба ће бити отворена сутра у 20 часова у галерији Центра за културу и образовање Лакташи. Истим поводом, али са различитим радовима, публика у Бихаћу, Добоју и Приједору била је у прилици да види шта се то током свих ових година стварало на обалама Уне.

- Сваку изложбу покушавамо да начинимо другачијом зато што је та збирка толико богата да можемо правити различите, а једнако квалитетне изложбе - објаснила је документариста новоградске Галерије Мирјана Дрљача.

На изложби, осим Бошка Карановића, који је са Стојаном Ћелићем њен оснивач, заступљени су и радови аутора Момчила Антоновића, Владете Живковића, Весе Совиља, па све до Раденка Милака и плејаде млађих аутора који се данас доказују на ликовној сцени.

- У овом избору заступљени су веома различити ликовни изрази, различите поетике, генерацијски различити аутори и аутори који су мање виђени код нас - додала је она.

Приликом поставке изложбе водили су се жељом да публици у Лакташима представе радове аутора који нису често излагали у овом граду.

- Желимо да публика ужива у дјелима сликара која нису имали прилику да виде, а у исто вријеме да осјете дух колоније Ракана. Надам се да ће изложба бити довољно интересантна те да је ово лијеп наставак добре сарадње између Центра за културу Лакташи и Културно-образовног центра у Новом Граду - истакла је Дрљача.

Скандалозне поруке поглавара Исламске заједнице у БиХ са скупова у Швајцарској

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана