Изложба Марћина Бердшака у Банском двору: Умјетност и политика у Беспомоћној интриги

Александра Маџар
Изложба Марћина Бердшака у Банском двору: Умјетност и политика у Беспомоћној интриги

Бањалука - Како војнополитичка ситуација у Европи и свијету изгледа када се посматра кроз очи умјетника имала је прилику да види и доживи публика у Банском двору Културном центру гдје је отворена несвакидашња изложба "The intrique helpless/Беспомоћна интрига", истакнутог пољског умјетника Марћина Бердшака.

Поставка, коју је у понедјељак увече најавио в.д. директора Банског двора Културног центра Младен Матовић, а потом свечано отворио ректор Универзитета у Бањалуци проф. др Милан Матаруга, доноси Бердшакове коментаре догађаја из ближе историје, појаве екстремизма, тероризма, ратова, сукоба и политичких односа. Многобројна публика, студенти, као и поштоваоци ликовне умјетности са пажњом су се упознали са причом утиснутом у радове овог угледног професора и доскорашњег ректора Универзитета умјетности у Познању.

- Велика је част Бањалуци и Републици Српској што има за госта умјетника таквог калибра - казао је Матаруга на отварању.

Да у неким од радова преовладава и црни хумор и сарказам објаснио је у уредник ликовног програма Банског двора Слободан Видовић.

- У његовом раду наилазимо и на посебан осврт на појаву "тероризма данашњице" - додао је Видовић и истакао да је пројекат "Беспомоћна интрига" у Бањалуци реализован потпуно у продукцији и организацији Банског двора.

Посјетиоци ће у наредних 30 дана, најављује Видовић, моћи видјети шест радова/инсталација: "Only for boxs", "Verhandlungskaninnen", "Militarfruchte",  "Le danse macabre de terrisme", "When barier becomes a subject-matter" и "Model of eguation of ian ross baughman's lawsuit".

Бердшак је већ боравио у Бањалуци, гдје је радио са нашим студентима бањалучке Академије, а који су прије тога боравили на радионици и ворк шопу у Познању.

Овај признати умјетник, поред професорског рада, учествује и излаже на великом броју изложби и резиденцијалних пројеката у земљи и иностранству - односно у цијелом свијету.

Посјетиоци Банског двора у овим радовима могу уживати сваки дан у Великом изложбеном салону ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана