Италија изазов за младе музичарке

Г.С.
Италија изазов за младе музичарке

Бањалука - Клавирски дуо бањалучке Академије умјетности, који чине Невена Марин и Ивона Кесић, крајем мјесеца наступиће на музичком фестивалу под називом "У звуцима градова", који се ове године одржава по шеснаести пут.

Бањалучка академија већ пет година учествује у овом пројекту, а манифестацију организује Асоцијација "Proggetto Musica" чије је сједиште у Удинама. Занимљиво је да ће ове године бити одржано 28 концерата у исто толико општина.

Невена Марин и Ивона Кесић, које студирају у класи професора Биљане Јашић-Радовановић, одржаће концерт 31. јула у цркви Сан Зено у мјесту Цхиоприс Висцоне. Фестивал "У звуцима градова" усмјерен је на развој младих музичара са Балкана, као и академија и конзерваторија из регија Фриули Венеција Ђулија и Венето.

Казале су да учешће на фестивалу сматрају великим успјехом и да им предстојећи наступ представља велику част, јер ће се наћи међу значајним именима из свијета музике. Један од прослављених музичара који ће наступити на овој манифестацији је и славни српски виолиниста Стефан Миленковић.

- Позван је велики број музичара свјетског гласа. На нама је велика одговорност, јер треба да се представимо у најбољем свјетлу и себе и Академију - казала је Маринова.

Кесићева је навела да ће се њих двије у Италији представити композицијом Роберта Шумана "Слике са истока", "Моја мајка гуска" Мауриса Равела и "Руским мелодијама и плесовима" Сергеја Борткијевича.

- Како су нам испричале колеге које су раније учествовале на фестивалу, организација је одлична, а и посјећеност је јако добра - казала је Маринова.

Професор Биљана Јашић-Радовановић је подсјетила да су студенти бањалучке Академије умјетности до сада на овом фестивалу одржали осам успјешних цјеловечерњих концерата.

- Сви студенти инструменталних смјерова и соло пјевања, као и камерни ансамбли могу да се пријаве за учешће на фестивалу, а најбоље бира умјетнички директор манифестације Патрициа Туриццхиа - казала је Јашић-Радовановић.

Први наступ у иностранству

 

Младе музичарке Невена Марин и Ивона Кесић, као клавирски дуо, свирају двије године, до сада су више пута наступале у Бањалуци. Ово им је први концерт у иностранству и казале су да са нестрпљењем чекају да изађу пред публику фестивала у Италији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана