Ирци пролетјели кроз музичку чаролију

Цвија Мркоњић
Ирци пролетјели кроз музичку чаролију

Бањалука - Плесачи ирске трупе "Lord of the dance" оставили су без даха бањалучку публику, која их је громогласним аплаузом дочекала у Спортској дворани "Борик".

Плесно-музичка атракција која већ годинама осваја сцене широм свијета у сриједу увече је одушевила и многобројне Бањалучане, који су имали прилику да виде "летеће Ирце".   Мајстори плеса у Српску су по други пут донијели игру пуну живота, енергије и емоција.

Публика је пуних два часа уживала у спектаклу који је заснован на ирском фолклору, а свака тачка дочекивана је и испраћана гласним овацијама и дугим аплаузима. Изузетно развијеним ритмичким вјештинама и тимским радом, оригиналним костимима, те визуелним ефектима играчи су створили праву плесну чаролију.

Расплесани Ирци представили су се бројним тачкама, а највеће одушевљење несумњиво је изазвала борба између добра и зла. Магична авантура призора и звукова приказује класичну келтску причу у којој се лорд таме бори против лорда плеса, а како у причама увијек бива, на крају добро побјеђује зло. Као потпуни контраст плесачицама у кратким хаљиницама појављују се робокап ратници.

Ова дружина, осим двадесетак фантастичних плесача, има и пјевачицу анђеоског гласа, те двије атрактивне виолинисткиње, које су употпуниле читаву атмосферу. Атрактивни Ирци још једном су показали зашто их зову господарима плеса, а у појединим тренуцима чинило се као да имају невидљива крила, помоћу којих изводе покрете за памћење.

Трупу је 1996. године основао Мајкл Флатели, који је уписан у Гинисову књигу рекорда као човјек са најбржим ногама, а његов шоу је извођен 21 пут узастопно у "Вембли арени" у Лондону. Флатели у само једној секунди направи 35 плесних покрета ногама. "Lord of the dance" непрекидно руши све рекорде у продаји улазница и за њихове наступе публика жељна плесне чаролије редовно тражи карту више. Ову музичку представу називају и чудом модерног свијета, а назив је оправдала и на бањалучком наступу.

Спектакли

Оснивач трупе Мајкл Флатели рођен је 16. јула 1958, а постао је познат по ирским плесним спектаклима: "Riverdance", "Feet of flames", "Celtic tiger" и "Lord of the dance". Радио је повремено на телевизији, а појављивао се у неколико филмова и серија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана