Играно-документарни серијал “Друг Марко” почиње на РТС-у: Успон, пад и ћутња Александра Ранковића

Бранислав Предојевић
Играно-документарни серијал “Друг Марко” почиње на РТС-у: Успон, пад и ћутња Александра Ранковића

БЕОГРАД - Од уторка, 29. августа на првом програму РТС-а емитоваће се играно-документарна серија “Друг Марко”, режисера Недељка Ковачића и сценаристе Свете Ковача.

Серијал ће кроз десет епизода на објективан начин приказати улогу Александра Ранковића у значајним и преломним периодима прије, у току и послије Другог свјетског рата, као и његову активност и ставове послије елиминисања из политичког и јавног живота Југославије.

Ранковића игра Гордан Кичић, Тита Небојша Дугалић, Ранковићеву жену Славку тумачи Ваја Дујовић, а Јованку Милица Томашевић. Подјела је иста као у серијалу “Јованка Броз и тајне службе”, јер је слична тематика и ликови, а продуценткиња серије Данка Милошевић каже да је овај серијал логичан наставак комплетног ауторског тима и продукције ГФЦ.

- У последње четири године снимили смо три серијала, “Тајне службе Србије 1 и 2”, “Јованка Броз и тајне службе” и играни филм “Вера”, који је у биоскопима од 10. новембра, а главна тема су нам тајне службе. Тим темама прилазимо озбиљно са детаљним и аналитичким истраживањем у архивама, не заузимајући идеолошке стране него се водимо историјским чињеницама које су поткрепљене аутентичним документима. Када имате архивску грађу, кредибилне саговорнике и добре глумце за игране реконструкције успех је загарантован - рекла је Милошевићева.

Послије Брионског пленума избрисана је улога Александра Ранковића коју је имао за вријеме илегалног рада у Београду, у Другом свјетском рату, посебно у бици на Сутјесци и приликом њемачког десанта на Дрвар када је Ранковић одиграо пресудну улогу у спасавању Тита и врховног штаба. Ранковић је неосновано оптуживан за прислушкивање Тита и наводно завјереничко дјеловање са циљем насилног преузимања власти, а није му дата могућност да се брани од тих оптужби. Без обзира на неосноване оптужбе и сталну присмотру служби безбједности, Ранковић се није оглашавао у јавности и није покушавао да тражи заштиту од било кога.

У вези са овим постоје двије велике дилеме: како није успио да открије припреме и планове за своју смјену и зашто је о свему томе упорно ћутао.

У овој серији се дају одговори на ове и многе друге дилеме које се односе на Александра Ранковића и на тај начин даје допринос да се Ранковићу да одговарајуће мјесто у југословенској и српској историографији.

Кроз серију се приказује улога Александра Ранковића у радничком и комунистичком покрету, његово ангажовање непосредно пред Други свјетски рат, допринос побједи у том рату, као и његова улога у првим послијератним годинама у вријеме Информбироа и све до смјене на Брионском пленуму 1966. године. Серија прати Ранковићеве ставове и однос према актуелним догађајима од Брионског пленума до краја његовог живота. Детаљно се обрађује сложени однос Александра Ранковића и Јосипа Броза Тита, однос са Слободаном Пенезићем Крцуном, Добрицом Ћосићем, Кочом Поповићем, попом Владом Зечевићем... Посебно мјесто заузима његова супруга Ладислава Славка Ранковић, која је сносила велике посљедице због оптужби и смјене свог мужа, али је остала непоколебљиво уз њега и достојанствено подносила наметнуте санкције и прогон као универзитетски професор. Сарадник на сценарију је Кристина Ђуковић, а наратор Тихомир Станић.

Материјал

Заснована је на историјским документима, ТВ и фоно записима, свједочењима непосредних учесника догађаја, као и анализама и оцјенама историчара и други релевантних саговорника.

Неки свједоци који су били непосредни учесници одређених догађаја први пут износе своја свједочења. Већи дио архивске и приватне грађе до сада није коришћен у оквиру документарних серија, што ће серију чинити ексклузивном за гледаоце и стручну јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана