Хорски сусрети спустили завјесу

Мирна Пијетловић
Хорски сусрети спустили завјесу

Бањалука - Заједничким концертом хорова пред великим бројем љубитеља квалитетних нота у Банском двору Културном центру спуштена је завјеса на 11. бањалучке хорске сусрете.

На завршном концерту наступили су Хор свештеника епархије Бањалучке и Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" под диригентском палицом Немање Савића, затим Женски камерни хор "Бањалучанке", којим је дириговао Младен Матовић и Мјешовити хор Академског културно-умјетничког друштва "Иво Лола Рибар" из Београда под вођством реномираног диригента Милована Панчића.

- Богатим програмом и великом заинтересованошћу публике за овогодишње хорске сусрете у оквиру којих су наступили хорови из Републике Српске и Србије постигли смо циљ, а то је популаризација хорске музике и његовање традиције - рекао је диригент СПД "Јединства" Немања Савић, који је и организатор Бањалучких хорских сусрета.

Круна завршне вечери био је наступ Мјешовитог хора "Иво Лола Рибар" из Београда. Он је извео композицију реномираног српског композитора Светислава Божића, која је написана у част Бањалучких хорских сусрета.

Током тродневне манифестације у Банском двору и Храму Христа Спаситеља у Бањалуци учествовало је 13 хорова, два ансамбла, те пјевачка друштва и изворне пјевачке групе.

Поред бањалучких, наступили су и хорови из Новог Града, Козарске Дубице, Прњавора и Београда, а публика је уживала у концертима младих и извођењу хорске духовне музике.

Прошли су и музичко путовање кроз хорску музику и традицију, али и округли сто чија је тема била "Хорска музика - традиција и савремен израз".

Уназад неколико година хорови из Републике Српске постижу значајне резултате на престижним свјетским такмичењима, што Бањалучким хорским сусретима даје једну посебну значајну ноту и висок стандард квалитета и организације.

 Поткозарје

- Поред хорова, наступила је и изворна група "Поткозарје", коју води Војин Берак, а циљ хорских сусрета је да, поред хорске музике, представи и ону традиционалну, на којој су и засноване умјетничке обраде хорских композиција - нагласио је Немања Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана