Хорска олимпијада у Сочију нови изазов за Бањалучанке

Александра Маџар
Хорска олимпијада у Сочију нови изазов за Бањалучанке

Бањалука - Након кратке зимске паузе женски камерни хор "Бањалучанке" се враћа својим редовним активностима и започиње са припремама за наступајућу веома амбициозно замишљену такмичарско-концертну сезону.

- Када говоримо о новим такмичарским изазовима, све активности хора у 2016. години су подређене једном једином циљу, одбрани олимпијског злата из Риге и што успјешнијем представљању нашег ансамбла на предстојећој Свјетској хорској олимпијади, која ће половином ове године бити одржана у Сочију, у Руској Федерацији - рекао је композитор и диригент женског камерног хора "Бањалучанке" Младен Матовић.

Женски камерни хор квалификовао се за учешће у највишем рангу такмичења The Championship Competition, а наступиће у конкуренцији са око пет стотина хорова из више од 80 земаља свијета.

- Имајући у виду велики и историјски резултат који смо направили на претходној Олимпијади у Риги, осјећамо велику одговорност и обавезу да потврдимо своје тренутне извођачке могућности и квалитет, те да се поново у свој град вратимо са олимпијским одличјем - додаје Матовић.

Поред учешћа на Олимпијади у Сочију, хор "Бањалучанке", истиче Матовић, у овој години намјерава да сними и свој нови студијски компакт диск, а управа хора се нада и да ће ускоро пронаћи партнере са којима би током љета и јесени реализовали серију цјеловечерњих концерата хора у градовима и општинама Републике Српске и БиХ.

- Откако смо покренули званични "Јутјуб" канал хора, свакодневно нам се јављају бројни поштоваоци нашег рада и распитују о могућностима одржавања концерта у њиховим срединама. Многи који нису имали прилику да нас чују су пријатно изненађени жанровском разноврсношћу нашег репертоара, а то је оно по чему смо постали препознатљиви и на шта сам као диригент посебно поносан - казао је Матовић.

"Етно-бал"

- Када говоримо о првим сљедећим наступајућим активностима, хор "Бањалучанке" ће ускоро наступити као гост на "Етно-балу" колега из етно-групе "Траг", који ће бити одржан 13. и 14. марта у Народном позоришту Републике Српске. Направили смо један занимљив спој елемената "нашег и њиховог" и искрено се радујемо изласку пред бањалучку публику - најавио је Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана