Херта Милер: Зачарани круг ријечи

Цвија Мркоњић
Херта Милер: Зачарани круг ријечи

Бањалука - "Херта Милер: Зачарани круг ријечи" назив је изложбе посвећене животу и раду истоимене добитнице Нобелове награде за књижевност, а поставка је од јуче доступна љубитељима писане ријечи у Бањалуци.

Организатор је "Гете институт", аутори су најзначајнији познаваоци живота и рада Милерове - Луц Дитрих и Ернест Вихнер, а изложба је постављена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Посјетиоци имају прилику да се детаљније упознају са стваралаштвом, али и детаљима из приватног живота румунско-њемачке књижевнице која је најпрестижније признање добила 2009. године. 

- Поставка прати развојни пут Херте Милер од рођења у Румунији, преко дјетињства у швапском Банату, па све до додјеле Нобелове награде - казала је библиотекар и водитељ њемачке читаонице у Народној и универзитетској библиотеци РС Ратка Марић.

Ријеч је о изложби коју чини 16 панела, а публика може да погледа фотографије и документа из породичног власништва Милерове, као и интервјуе у којима она говори о свом животу и писању.

- Ово је дорађена верзија изложбе "Хладни накит живота" која је приређена за Књижевну кућу у Минхену, а гостовала је и у другим градовима - навела је Марићева.

Дио поставке је и видео-торањ на којем истовремено теку сегменти из четири филма о књижевници.

Марићева истиче да је за националну библиотеку Српске веома значајно што је домаћин квалитетног програма "Гете института" и да ће наставити добру сарадњу.

Улаз је слободан, а изложба ће бити отворена до 20. јула.

Дјела

Херта Милер рођена је 1953. године у Ничидорфу у Румунији, а од 1987. године живи у Берлину. За своје дјело награђивана је бројним њемачким и међународним наградама. Издавачка кућа "Ханзер" објавила јој је дјела "Краљ се клања и убија" (2003), "Блиједа господа са шољама моке" (2005), "Звијер срца", "Лисац је већ тада био ловац" и роман "Љуљашка даха". Дјела Милерове на српском језику објављује београдска издавачка кућа "Лагуна".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана