Галерија под ведрим небом у бањалучком насељу Борик

Александра Маџар Фото: А. Чавић
Галерија под ведрим небом у бањалучком насељу Борик

Бањалука - Баш као и увијек када почне осликавање мурала у Бањалуци, многобројни заљубљеници у уличну умјетност, као и сви знатижељни Бањалучани окупе се како би видјели како настају невјероватна дјела која умјетници оживљавају на фасадама зграда.

Тако је и било и овај, пети, јубиларни пут, када је креативна екипа "Фластера" успјела успјешно да организује осликавање мурала и у наш град доведе свјетски позната имена "уличних умјетника".

У сриједу ујутру све је било спремно за почетак овог умјетничког подухвата, локација и материјал припремљени, организатори на располагању, како би момци из Пољске, Безт и Саинер, дипломирани сликари Академије примијењених умјетности Универзитета у Лођу, могли неометано започети рад.

Ове године Бањалука ће бити богатија за два мурала. Први мурал се ради на небодеру испод зграде "Титаник", а други 28. септембра на згради преко пута Основне школе "Бранко Ћопић" уз прошлогодишњи мурал.

Иван Кустурић из Удружења "Фластер" истакао је значај ове манифестације за Бањалуку, јер, како је рекао, њихов тим покушава да покаже како енергија и воља усмјерена на ствари које се воле могу створити квалитетне догађаје.

- Покушавамо у Борику да направимо мурале бројних свјетски познатих умјетника тако што ће бити циљано осликане фасаде. Можда ће ово инспирисати неке талентоване људе па ће покушати да се баве тиме - сматра Кустурић.

Умјетници из Пољске су задовољни организацијом и све тече по плану, а у Бањалуци остају до 9. септембра.

Објаснио је да је свакако потребна иницијатива и самих умјетника.

- "Фластер" треба посматрати као једну врсту платформе која је ту да ствара услове за рад умјетника уз подршку не само институција него и самих грађана - рекао је Иван.

Марко Билбија, такође један од чланова "Фластера", сматра да у Бањалуци постоји потенцијал за овакву врсту сликарства, како у класичном смислу, тако и у виду графита или стрит арта.

- Говорећи о озбиљнијим радовима који укључују сликање на великим зидовима, ствари су још у повоју, у смислу да још не постоје довољно добри услови да би умјетници имали прилику да раде на тако великим површинама. То је неопходно да се створи плодније тло за развој овог вида умјетности, што је један од циљева удружења "Фластер", те активацију већег броја умјетника - нагласио је Билбија.

Умјетник из Бугарске

Поред момака из Пољске, у Бањалуци ће гост бити и Бозко, умјетник из Бугарске. Бозко је дипломирани сликар специјализован за осликавање мурала који је своју диплому стекао на Академији умјетности Универзитета у Софији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана