Филмска магија Звезданог екрана

Б. Д.
Филмска магија Звезданог екрана

Бањалука - Прошле су три деценије од када смо на тадашњој Телевизији Београд у склопу школског образовног програма гледали ТВ емисију "Звездани екран", чији је аутор текстова био Зоран Живковић, један од ријетких српских писаца научне фантастике.

"Звездани екран", чији је уредник била Винка Малашевић, а режисер Јелена Генчић, био је посвећен осамдесетогодишњици научнофантастичног филма,

Живковић је, те сада већ давне 1984. године, југословенским љубитељима научнофантастичног филма представљао синеастичка остварења тог жанра, почевши од наивног Мелијесовог путовања на Мјесец, преко сјајног Кјубриковог остварења "Свемирске Одисеје 2001" из 1968. године, па закључно са Спилберговим "Блиским сусретом треће врсте" и незаборавном Петертоновом анимацијом "Хеви метал".

Зоран Живковић у емисији обрађује и говори о низу других остварења ове све популарније гране седме умјетности. У 18 епизода Живковић говори о почецима научнофантастичног филма и његовом развоју те даје предвиђања за будућност.

Из онога што је рекао може се примијетити да је нераскидива повезаност између књижевних дјела и ове врсте умјетности те да живот овим остварењима дају углавном књижевна дјела, а не пука екранизација филмског трика.

Данас када говоримо о научнофантастичном филму, можемо говорити слично Живковићу. Упркос сјајним специјалним ефектима који су деведесетих усавршени до перфекције, на првом мјесту је ипак прича и идеја. И тек у комбинацији ова остварења добијају пун смисао.

Култни филмови

Зоран Живковић је тематски обрађивао и филм "Алтеа" (1927), совјетског режисера Јакова Протаназова, те "Метрополис" (1926) њемачког маестралног синеасте Фрица Ланга, "Рат свјетова" Бајрона Хаскина који је темеље нашао у књижевном предлошку Херберта Џорџа Велса из 1898. године. Ту је и незаобилазно филмско остварење "Планета мајмуна" (1968) Френклина Шафнера рађено по роману Пјера Була, Куперов "Кинг Конг" (1933), који трајно сели ову групу филмова са Старог континента у холивудска студија.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана