Филм "Дара из Јасеновца" стиже на прољеће

Agencije
Филм "Дара из Јасеновца" стиже на прољеће

Екипе историјске драме "Дара из Јасеновца", по сценарију Наташе Дракулић, у режији Предрага Гаге Антонијевића, послије дијела филма снимљеног у селу Колут код Сомбора, наставила је рад на локацији Јасенова код Беле Цркве.

Премијера једног од највећих и најважнијих кинематографских пројеката у новијој историји на нашим просторима најављена је за прољеће идуће године, када ће се навршити и 75 година од ослобођења логора Јасеновац

"Дара из Јасеновца" говори о незапамћеним страдањима српске дјеце у логору смрти у доба НДХ. Реализује се као пројекат од изузетног националног значаја, уз подршку Филмског центра Србије и Владе Србије.

Екипу филма посјетила је предсједница УО ФЦС Јелена Триван која је истакла да је била потресена виђеним сценама.

- Веома ме је дирнуло то што су сва дјеца која глуме у филму из села са Козаре, а њихове породице имају живо сјећање на Други свјетски рат и ратове деведесетих, те је прича коју причају гледаоцима њима и лично блиска. Из тог разлога било је потресно гледати снимање појединих сцена. Незамисливо је да су вршени такви злочини над дјецом, и управо због тога смо као држава дужни свим жртвама Јасеновца, да и на овај начин испричамо причу о њиховим судбинама - рекла је Триванова.

Она је у саопштењу нагласила велики национални значај овог пројекта, будући да се први пут тачно и отворено говори о српском страдању у усташким логорима. Стога је, како је истакла, нарочито важна и сарадња редитеља Антонијевића са америчким експертом за Холокауст, етичке и религијске посљедице логора доктором Мајклом Беренбаумом, који је стручни консултант на овом филму, како његова историјска аутентичност не би накнадно била оспорена.

Филм се бави врло осјетљивим темама, и посебна пажња посвећена је адаптирању сценарија у едукативне сврхе, како би био прикладан за приказивање у школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана