Film "Dara iz Jasenovca" stiže na proljeće

Agencije
Film "Dara iz Jasenovca" stiže na proljeće

Ekipe istorijske drame "Dara iz Jasenovca", po scenariju Nataše Drakulić, u režiji Predraga Gage Antonijevića, poslije dijela filma snimljenog u selu Kolut kod Sombora, nastavila je rad na lokaciji Jasenova kod Bele Crkve.

Premijera jednog od najvećih i najvažnijih kinematografskih projekata u novijoj istoriji na našim prostorima najavljena je za proljeće iduće godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac

"Dara iz Jasenovca" govori o nezapamćenim stradanjima srpske djece u logoru smrti u doba NDH. Realizuje se kao projekat od izuzetnog nacionalnog značaja, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade Srbije.

Ekipu filma posjetila je predsjednica UO FCS Jelena Trivan koja je istakla da je bila potresena viđenim scenama.

- Veoma me je dirnulo to što su sva djeca koja glume u filmu iz sela sa Kozare, a njihove porodice imaju živo sjećanje na Drugi svjetski rat i ratove devedesetih, te je priča koju pričaju gledaocima njima i lično bliska. Iz tog razloga bilo je potresno gledati snimanje pojedinih scena. Nezamislivo je da su vršeni takvi zločini nad djecom, i upravo zbog toga smo kao država dužni svim žrtvama Jasenovca, da i na ovaj način ispričamo priču o njihovim sudbinama - rekla je Trivanova.

Ona je u saopštenju naglasila veliki nacionalni značaj ovog projekta, budući da se prvi put tačno i otvoreno govori o srpskom stradanju u ustaškim logorima. Stoga je, kako je istakla, naročito važna i saradnja reditelja Antonijevića sa američkim ekspertom za Holokaust, etičke i religijske posljedice logora doktorom Majklom Berenbaumom, koji je stručni konsultant na ovom filmu, kako njegova istorijska autentičnost ne bi naknadno bila osporena.

Film se bavi vrlo osjetljivim temama, i posebna pažnja posvećena je adaptiranju scenarija u edukativne svrhe, kako bi bio prikladan za prikazivanje u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana