Ена Митровска из Арт клуба Простор за Глас Српске: Kroov фест ујединио све врсте умјетности

Наташа Лазукић
Ена Митровска из Арт клуба Простор за Глас Српске: Kroov фест ујединио све врсте умјетности

Бањалука - Чланови Арт клуба "Простор" труде се већ двије године да обогате културну сцену града на Врбасу. Њихове идеје у вези са "Kroov" фестивалом су препознате, а "кров који живот значи" ће им уступити свој простор за реализацију фестивала који ће трајати од 7. маја до 15. јуна.

Прво одржавање "Кров феста" било је волонтерског карактера, на крову Народне и универзитетске библиотеке у Бањалуци. Ове године фестивал се трансформисао у "Kroov", попримио много шире димензије и биће одржан на крову Народног позоришта РС.

- Кроз двије године смо успјели да ујединимо све врсте умјетности и тиме заинтересујемо велики број младих за стваралачки рад. "Kroov" је био пројекат на енглеском језику, што значи заједница, а ми смо ту заједницу створили у нашем граду и пружили могућност за промоцију свих видова савременог стваралаштва - рекла је Ена Митровска из Арт клуба "Простор" која је задужена за организацију фестивала.

Замишљено је да се фестивал састоји од три модула који ће бити испуњени радионицама за дјецу и одрасле.

- Циљ прве радионице ће бити ручно рађен намјештај који ће се моћи искористити за тај кров и у наредном периоду. На радионици архитектуре ће учествовати студенти архитектуре са Александром Црнобрњом - рекла је Митровска.

Радионицу "Бајкања" ће водити Кармела Шпољарић, списатељица из Загреба, а финалне илустрације ће овјековјечити Наташа Коњевић.

- Кармела ће учеснике провести кроз историју, митове и легенде о самом граду гдје се налази, с тим да ће она овај пут уградити и мотив сна. Као финални производ ће бити објављена публикација са свим илустрацијама - истакла је Митровска.

Радионице за најмлађе од седам до 12 година ће водити Александар Саша Шкорић која ради маске и костиме.  Музичку чаролију за дјецу у виду радионице водиће Мирсада Зећо из Сарајева која се бави терапеутским звуком и свира неколико инструмената.

- Била је намјера да се наш "Kroov" фестивал одржи кад и "Театар фест" како бисмо искористили читав простор Народног позоришта РС. Радујемо се што ће ова зграда бити весела и шарена у том фестивалском периоду и свима на располагању - казала је Митровска.

Умјетничка комуна

У многим земљама свијета дјелују посебне умјетничке комуне које окупљају афирмисане и неафирмисане умјетнике. Таква заједница дјелује и на подручју града на Врбасу, позната под именом Арт клуб "Простор" и заслужна за појаву "Kroov" фестивала.

- Иако постојимо двије године као неформална група, сарадња са Амбасадом Швајцарске је први озбиљнији пројекат и они су нас подржали, као и Градска управа града Бањалука - рекла је Митровска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана