Емоција гласа проткана мелодијом гитаре

Мирна Пијетловић
Емоција гласа проткана мелодијом гитаре

Бањалука - Браћа Ратко и Радиша Теофиловић и гитариста Мирослав Тадић у уторак увече, у препуној концертној дворани Банског двора Културног центра у Бањалуци, емотивним наступом провели су присутне кроз музичко насљеђе наших простора.

Теофиловићи и Тадић интерпретирали су репертоар са првог заједничког албума "Видарица", који је објављен 2011. године, али и бројне друге пјесме, које су заслужено испраћене овацијама и дугим аплаузима.

Хармонија двогласног пјевања, уз пратњу гитарског виртуоза и феноменалног аранжера, комбинација је која је бањалучку публику освојила од самог почетка концерта.

Концерт је обиловао македонским и косовским традиционалним пјесмама као што су "Ја излези стара мајко", "Сношти го видов", "Густа ми магла" и многим другим.

- За крај наше турнеје одабрали смо управо Бањалуку, за коју смо сачували последње атоме снаге, знајући да ће нас овде дочекати сјајна публика и неописива атмосфера - казао је Радиша Теофиловић на наступу у Банском двору.

Редале су се пјесме "А што ти је, мила кћери", "Росна ливада", "Крај потока", а међу њима и нова обрада састављена од двије теме - "Недо ле арна девојко" и "Горанине".

- Песме јесу традиционалне, али сам за њих направио посебне модерне аранжмане. С обзиром на то да живим у Лос Анђелесу, пробе смо одржавали путем "Скајпа" - објаснио је Мирослав Тадић, а судећи према феноменалној реакцији публике, њихов музички експеримент је и те како успио.

Ратко и Радиша су предахнули док је Мирослав инструментално извео нешто што му је, прије свега, јако добро познато кроз дугогодишњу сарадњу са Влатком Стефановским - "Калајџијско оро".
Улоге су се нешто касније замијениле, па су Теофиловићи, у њима својственом "а цапелла" маниру, извели "Маријо, бела кумријо" и "Дуни ми, дуни, ладане".

Ни послије једноипочасовне музичке магије публици није било доста, па су овај феноменални умјетнички тројац аплаузима и овацијама вратили на бис, који их је радо почастио још једном нумером, јер им је, како су и сами истакли, наступ у Бањалуци сваки пут посебно емотиван и неописиво драг.

- Утисак на сцени је сјајан. Просто уживамо у тренутку стварања музике пред публиком која то воли и зна да цени - закључио је Радиша Теофиловић.

Турнеја

- Осим Бањалуке, са турнеје ће нам у сећању остати Сарајево џез фестивал, који је ове године имао врхунске светске музичаре попут Џона Меклафина, Дајан Ривс и многе друге. Публика је наш наступ пратила са одушевљењем, а нама је била велика част да изводимо нашу музику раме уз раме са светским музичким величинама - рекао је Радиша Теофиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана