Двије награде за „Одисеја“ у Београду

Александра Глишић
Двије награде за „Одисеја“ у Београду

Бањалука - Награда за креацију и анимацију лутака на 14. Дечјем позоришном фестивалу „Позориште Звездариште“ у Београду припала је ансамблу и ауторском тиму представе „Одисеј - сан о повратку“ Дјечијег позоришта Републике Српске.

Душко Мазалица добио је награду за глумца фестивала, за улогу Одисеја у овој представи, а свечано затварање одржано је у четвртак увече у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

- Са представом „Одисеј - сан о повратку“ већ двије године путујемо углавном по фестивалским смотрама и ревијама које нису такмичарског карактера. Одушевљења публике су веома изражена аплаузима на самом крају представе, а послије тога слиједе позиви да дођемо на сљедеће дестинације. На неколико фестивала које смо посјетили, а који су такмичарски освојили смо увијек значајне награде. Ово је мени друга награда за мушку улогу и посебно ми је драго што је освојена на фестивалу „Звездариште“, а поред ње радујем се да смо добили награду и као ансамбл за анимацију, јер је представа веома захтјевна и ми смо се добро уиграли као тим - рекао је Мазалица.

Представу „Одисеј - сан о повратку“ режирала је Бисерка Колевска, а сценографију је радила Свила Величкова. У глумачкој екипи осим Мазалице су Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић.

Гран при фестивала добила је представа „Алиса“ Позоришта „Пулс театар“ из Лазаревца, а Бранку Милићевићу Коцкици уручено је признање „Звезда међу звездама“, које Савјет фестивала додјељује за трајни допринос развоју позоришта за дјецу и младе.

О наградама је одлучивао жири у саставу Игор Вук Торбица, редитељ, Милица Пилетић, драматург и Светлана Сретеновић, глумица.

Награда за глумицу фестивала додијељена је Маји Јовановић за улогу Алисе у представи „Алиса“ Позоришта „Пулс театар“.

За текст - избор теме и драматургију награђени су Ксенија Зец и Саша Божић за представу „У звијезде“ Градског казалишта лутака Сплит.

Најбољи редитељ је Бојана Лазић за режију представе „Алиса“ Позоришта „Пулс театар“.

Дјечји жири додијелио је награде представи „Чаробњак из Оза“ позоришта из Краљева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана