Драго Вејновић пред вечерашње отварање изложбе у Бањалуци: Живот је инспирација мојих фотографија

Александра Маџар
Драго Вејновић пред вечерашње отварање изложбе у Бањалуци: Живот је инспирација мојих фотографија

Бањалука – Фото-причу коју је гледајући тренутке живота кроз објектив испричао бањалучки фотограф и професор на Академији умјетности у Бањалуци, Драго Вејиновић, посјетиоци ће вечерас моћи да погледају и доживе у Каменој кући на тврђави "Кастел".

Изложба под називом "Punctum" биће отворена у 19 часова, а оне које дођу, прича Вејновић, очекује изненађење, прије свега визуелно, али и нека његова размишљања, пропитивања, нешто потпуно другачије од оног што је до сада показивао.

- Живот је инспирација мојих радова. Саткан је од тренутака као што је чин фотографисања. Овим радовима, који су вишезначни и вишеслојни, покушао сам указати на те тренутке. Иако се на први поглед чини да је ова изложба једна хроника, она то није. Оставимо посматрачу да на двадесет три принта на платну великог формата пронађе своју личну и интимну причу - објаснио је Вејновић.

Ниједан други медиј, истиче Вејновић није демократичнији од фотографије.

- Готово свако (можда је прецизније рећи свако!) фотографише. Фотографска камера је свеприсутна. Смартфони у себи имају уграђене веома квалитетне камере, чак и најјефтинији телефони су опремљени фотоапаратима.  Руковање њима је тако једноставно и интуитивно да било ко може снимити квалитетну фотографију - прича Вејновић.

Дигитални фотоапарати, опремљени разним аутоматикама, како каже, ослободили су фотографа од заната, вјештине, али само наизглед. У времену када се многи називају фотографима, Вејиновић поставља питање: "Шта то значи бити професионални фотограф?"

- Да ли су то они који живе од фотографије? Или они који мисле да су чим пребаце дигиталну фотографију у црнобијелу слику направили умјетничку фотографију? Срећом, има и оних који фотографију доживљавају као позив, који талентом, умијећем, промишљањем и истрајним радом стварају фотографије које се не заборављају - наглашава Вејновић и додаје да је за њега добра фотографија, она која га дирне, "убоде" и која не дозвољава да скрене поглед с ње, попут било ког другог умјетничког дјела.

Аналогна фотографија

- Аналогне фотографије се никад нисам одрекао. Напротив, један сам од ријетких на овим просторима који се бави раним фотографским техникама, попут мокрих колодијских плоча, цијанотипије, сатпринта и других. Бањалучка публика је имала прилику прије три године, кроз изложбу "Портрети, мокре колодијске плоче" у Банском двору, видјети неке од тих радова. Аналогна фотографија захтијева другачији креативни процес - рекао је Вејновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана