Дјела и интима харизматичног писца у Народној и универзитетској библиотеци РС

Александра Маџар
Дјела и интима харизматичног писца у Народној и универзитетској библиотеци РС

Бањалука - Стваралаштво, које је за српски народ од непролазног значаја, живот једног књижевног великана, његова интима, начин на који је мисли претварао у ријечи и тако оставио мала књижевна чуда, са потписом Данила Киша, кроз пажљиво биране фотографије и документа, допутовало је у Бањалуку.

Поставка, којом се обиљежило 80 година од одласка Данила Киша, једноставног назива који говори много - "Киш", отворена је јуче у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске као плод сарадње са Библиотеком града Београда.

Осим тога што је 12. март веома значајан датум, јер је ова изузетна поставка стигла и у Бањалуку, памтиће се и по потписивању протокола о сарадњи ове двије велике библиотеке.

- Са овом изложбом ми у ствари креирамо једну дугорочну сарадњу. Још ће много изложби бити отворено овдје, а и креираћемо заједно поставку о Бранку Ћопићу - рекла је управница Библиотеке града Београда Јасмина Нинков.

Аутор поставке библиотекар савјетник Олга Красић-Марјановић није крила понос и част што је имала прилику да се бави животом и стваралаштвом писца какав је Данило Киш.

- Киш је један од писаца из новије српске књижевности који има велику харизму. Интересантна су дела, али и читав његов буран живот. Мој задатак је био да идући кроз многобројну грађу поново изаберем документа и фотографије и реконструишем његов живот и све најважније тренутке његовог стваралаштва - казала је Красић-Марјановић.

Оно што је интересантно да се види на овој изложби, како је рекла, јесте радионица писца, те да посјетиоци виде да није лако писати, посебно када је Киш у питању, јер је имао немилосрдне интервенције на својим рукописима.

Каталог

Предговор у каталогу написао је проф. др Јован Делић, за којег је то била велика част.

- Пробао сам да обухватим цели његов опус, да га представим као светског писца. Осим тога што је био врхунски прозни писац, био је одличан песник и драмски писац, врхунски преводилац и убиствени полемичар - истакао је Делић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана