Дидактички концерт Класику молим: Вивалди и Моцарт отворили дјеци врата музике

Александра Глишић
Дидактички концерт Класику молим: Вивалди и Моцарт отворили дјеци врата музике

Бањалука - Да је Антонио Вивалди имао надимак Црвени свештеник, а Волфганг Амадеус Моцарт писао музику за забаву на дворовима открили су јуче малишани из бањалучких вртића на дидактичком концерту у Банском двору Културном центру.

Највећа имена у историји музике оживјела су на сцени захваљујући Камерном оркестру Академије умјетности у Бањалуци под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић.   

На концерту "Класику молим" Радошевић-Митровић је дјеци из вртића "Звјездица" и "Маслачак" приближила свијет класичне и барокне музике гдје је уз сваку извођену композицију најмлађој публици испричала малу причу.

- Док ми свирамо ви можете да затворите очи и да замишљате неке лијепе предјеле или шта год желите - поручила је Радошевић-Митровић најмлађој публици у концертној дворани Банског двора.

Дјевојчице и дјечаци радознало су пратили концерт, упознајући се са новим инструментима као што су хорна и обоа. Многи од њих одушевљено су одговарали на питање диригента, поносно истичући да су и раније чули за Моцарта. Посебну драж наступу дали су барокни костими што је још више привукло пажњу малишана.

Приближавајући им славне композиторе Радошевић-Митровић је подсјетила да је Моцарт са само пет година стварао музику. Надахнуто је испричала и како је Вивалди "Алла Рустицу" коју су извели посветио дјевојчицама које су остале без родитеља. Осим тога, имали су прилику да се упознају и са музичким свијетом Баха и Хајдна.

- Веома је битно да између извођења композиција испричамо када је то дјело настало, за кога је написано, како се изводило у то вријеме. Желимо да објаснимо дјеци да су композитори тог времена у ствари били као садашње рок звијезде. Да им приближимо композиторе који можда на фотографијама изгледају страшно, али су били обични људи - каже Радошевић-Митровић.

Иако су недавно у Дјечијем позоришту Републике Српске одржали концерт "Карневал животиња" још није извјесно каква ће бити даља судбина ових занимљивих програма за дјецу.  

- Почела сам са овим концертима прије седам-осам година, па сам једно вријеме стала. Онда смо одлучили да сваки концерт који приредимо за одрасле, поновимо и за млађу публику. Наравно, мало прилагођен уз неки пригодан текст који је разумљив дјеци јер их тако образујемо - рекла је Радошевић-Митровић.

Указује да у већим градовима овакав тип концерата организују професионални оркестри као што су Њујоршка филхармонија и Београдска филхармонија и на тај начин његују своју будућу публику.

- Одмах послије првог дидактичног концерта реакције су биле фасцинантне, учитељице и васпитачице су дале задатак дјеци да нацртају своје утиске, па су настале феноменалне илустрације. Ми смо били толико одушевљени да једноставно није било шансе да одустанемо. То јесте велика организација која захтијева много енергије и труда, али је рад са дјецом велики стимуланс - истиче Радошевић-Митровић и напомиње да су са Дјечијем позориштем РС договорили да тамо повремено одржавају дидактичке концерте.

Осим дјеце из вртића "Звјездица" и "Маслачак", у публици су били и школарци из бањалучке Основне школе "Бранко Радичевић", Музичке школе из Прњавора и студенти Филозофског факултета из Бањалуке.  

Концерт "Класику молим" одржан је и у понедјељак увече у Банском двору, али за одраслу публику, а оба наступа су била поводом обиљежавања 41 године Универзитета у Бањалуци. 

Кроз трње до звијезда

- У данашње вријеме бити диригент у нашој земљи је већ само по себи изазов, а бити диригент једног Академског оркестра је као ход кроз трње до звијезда. Сваке године губите најбоље свираче, а добијате неке младе које тек треба да обликујете. Свакако желим да нагласим да већина свршених студената Академије умјетности и данас несебично помажу оркестру да успјешно реализује концерте и помогну младим колегама у њиховом напредовању на чему сам им као њихов бивши професор и диригент неизмјерно захвална - каже Бранка Радошевић-Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана