Дашак свјетске анимације долази у Бањалуку

Мирна Пијетловић
Дашак свјетске анимације долази у Бањалуку

Бањалука - Одсјек за анимирани филм Академије умјетности Универзитета у Бањалуци изњедрио је велики број талената који бављењем анимацијом и анимираним филмом теже да парирају свјетским школама анимације.

Своје знање и таленат приказаће кроз филмове, али и друге помно осмишљене програме на Деветом међународном фестивалу анимираног филма Бањалука 2016. Отварање фестивала, који ће бити одржан од 23. до 28. октобра, пратиће интересантан перформанс, који припремају студенти и професори Одсјека анимираног филма.

- Ове године имаћемо врхунску селекцију, јер су нам се на фестивал пријавили аутори који су своје филмове приказали на највећим свјетским фестивалима. Тако да нас ове године очекује врхунски такмичарски програм из рекордног броја држава - рекао је директор фестивала Горан Дујаковић.

На конкурс је пријављено 478 филмова, из 39 држава, а стручна комисија је изабрала 44 филма за главни и десет за дјечји такмичарски програм.

Највише пријављених филмова стигло је из земаља са традиционално најзначајнијом продукцијом анимираног филма, а то су: Француска, Пољска, Хрватска, Шпанија, Канада и Русија. У оквиру програма панорама биће приказано 19 филмова, од кога је један филм из БиХ, а публику очекује и програм загребачке и врањанске школе анимираног филма.

Када је у питању затварање финансијске конструкције фестивала, Дујаковић истиче да никада није била гора ситуација.

- Ипак, потрудићемо се да фестивал буде реализован, без обзира на неизвјесне финансије. Још нисмо добили средства ни од прошле године, а ни за ову нису извјесна средства ресорног министарства - казао је Дујаковић и додао да им је у сусрет изашао једино град Бањалука, али да та средства нису довољна за реализацију фестивала у пуном капацитету.

О најбољима овогодишњег издања фестивала одлучиваће стручни жири, чија ће имена накнадно бити саопштена.

Пратећи програм

- Још смо у преговорима да добијемо један заиста респектабилан свјетски програм, а у питању је Совјетски пропагандни филм, период прије рата и сам Други свјетски рат, који ће бити дио главног програма "Анимафеста". Надамо се да ћемо успјети да доведемо и угледне госте који ће представити овај врхунски програм - најавио је Горан Дујаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана