Дајан Јаворац, редитељ из Бањалуке: Холивуд дао идеје за нови филм

Александра Маџар
Дајан Јаворац, редитељ из Бањалуке: Холивуд дао идеје за нови филм

Бањалука - Главни разлог за мој одлазак у Лос Анђелес је био да разрадим и припремим нови филм, мој први дугометражни. Да учим и да саслушам сугестије искусних, а домаћини програма су се стварно потрудили да обезбиједе сјајне менторе.

Овим ријечима за "Глас Српске" почиње причу талентовани редитељ из Бањалуке Дајан Јаворац, који се прије неколико дана вратио из Холивуда и који је у своју, од самог почетка успјешну каријеру, уписао незаборавно искуство. 

Као један од 12 интернационалних режисера, Јаворац је изабран да учествује у филмским радионицама у оквиру програма "The American Film Showcase" у Лос Анђелесу.

Креативан као и увијек, Дајан се потрудио да својим одговорима читаоце, али и аутора ових редова уведе у све детаље путовања.

- Мој први сарадник од када сам почео да се бавим филмом је Срђан Шипка, којем сам са задовољством послао фотографију мог првог ментора. Ријеч је троструком добитнику "Оскара" Марку Харису и аутору једног од њему најдражих документарних филмова - прича Јаворац.

Када је помислио да је то најбоље што се могло догодити,  наредних дана, како каже, упознавао је толико професора са којима је свакодневно сређивао дио по дио филма.

- Дошло је вријеме да радимо и на стилу и фотографији филма, а када сам ушао у филмски студио на једнодневни час, тамо нас је дочекао Афонсо Беато, директор фотографије Педра Алмодовара. Имао сам привилегију да се дружим са неколико људи из различитих дијелова свијета, дискутовали смо о заједничкој теми и било је то једно од искустава које ћу заувијек памтити - додаје Јаворац.

Монтажер два филма награђена "Оскаром" Кејт Аменд радила је са учесницима радионице монтажу, водила дискусију како да се припреме за свој нови пројекат, а много су разговарали о различитим приступима филму. И ту није крај за овог младог момка који се пронашао у свијету седме умјетности.

- Побједница "Санденс" фестивала Лиса Лимен је с нама радила разраду сценарија и тешко је рећи ко је од професора био важнији или више утицао на мене - нагласио је Дајан.

А онда су услиједиле и прве похвале, које од таквих величина превише значе.

- Сниматељ четири филма награђена "Оскаром" Ричард Пирс пришао ми је послије часа и рекао да му се моја идеја јако свиђа и да не смијем одустати. Није да сумњам у себе, али ласкало ми је и дало доста позитивне енергије за наставак припреме филма, који ми је, имам осјећај, један од најважнијих корака у каријери - наставља причу Јаворац.

Послије Лос Анђелеса и припреме филма, услиједио је нешто званичнији обилазак Америке. Јаворац се са својим колегама преселио у Вашингтон, гдје су услиједиле званичне посјете Стејт департменту.

- Тамо сам примио диплому за учешће у програму, а касније смо обишли Бијелу кућу - каже он.

Враћајући се мислима на сами почетак путовања и долазак у "обећану земљу", каже да је тада први пут видио оно што ће константно гледати за вријеме свог боравка.

- Ради се о томе да сте стално у прилици да препознате неку локацију из филма, серије или спота. У једном тренутку пролазите поред куће испред које је Мајкл Џексон снимао спот, а прва кућа поред је кућа из серије "Чаробнице". Нешто ниже низ улицу је тунел из "Трансформерса", а док пролазите поред локација које су вам само због филма познате, смјењују се куће познатих глумаца и режисера - рекао је Јаворац.

Лијепа успомена коју је подијелио са нама је баш то прво вече које се, како описује Дајан, завршило "амерички".

- Позвани смо на роштиљ на Беверли Хилсу у дворишту продуцента који је изабрао мене за ову посјету. Роштиљи, вечере и полупословна дружења са људима из струке је нешто што се дешавало скоро свако вече, некад у ресторану, некад на отварању фестивала. Ове журке су биле одлично мјесто за упознавање и америчке филмске индустрије, јер можете по разговорима доста да осјетите како ствари функционишу - каже редитељ.

Из таквих дружења и разговора дошао је до закључка да ни Америка, као обећана земља за људе који хоће да се баве филмом, није тако сигурна, како изгледа.

-  Само неколицина срећних у цијелој филмској индустрији живи од филма, док остали филмски радници морају имати додатне послове - казао је он.

Ипак, када сабере и одузме све што му се издешавало у овој готово филмској авантури, највредније што носи са путовања су, како истиче, пријатељи из 11 различитих земаља, са којима ће, нада се, у будућности сарађивати.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана