Читаоце чека 1.000 нових наслова

Цвија Мркоњић
Читаоце чека 1.000 нових наслова

Бањалука - Заљубљеници у чаролију писане ријечи на овогодишњем "Гласовом" сајму књиге, који се одржава у Бањалуци, моћи ће да пронађу за себе прегршт квалитетних и занимљивих издања различитих жанрова.

Према ријечима излагача, на штандовима је изложено све од енциклопедија, хитова, трилера и фантастике до књига за најмлађе читаоце.

Излагачи на штанду београдске издавачке куће "Лагуна" су казали да су изабрали скоро хиљаду и по, како нових тако и старих наслова, за овогодишњи сајам.

- Сваке године избацимо око 200 нових наслова домаћих и страних аутора који обухватају жанрове за свачији укус. Ове године највише се очекује од нове књиге Паула Коеља "Прељуба", "Фајронта у Сарајеву" Нелета Карајлића, "Слепила" Жозеа Сарамага. Међу омиљеним домаћим ауторима су се нашли Владимир Арсенијевић, Душан Микља, Александар Илић, Игор Маројевић и многи други - казао је Синиша Љуштина из "Лагуне".

Он је истакао да су сајамске цијене за 15 одсто ниже од оних у књижарама, а нуде и 10 одсто попуста за куповину три или више књига.

Издавачи су казали да су задовољни бројем посјетилаца на дан отварања сајма иако је беспарица довела до опадања броја купаца у посљедњих неколико година.

Кембриџ Центар Бањалука је ове године за посјетиоце припремио специјалне понуде и цијене ниже и до 70 одсто.

На сајамском продајном мјесту Удружених издавача Републике Српске окупљена је већина издавача из РС, а за купце су припремили изванредне наслове аутора као што су кандидат за Нобелову награду Ева Липска, која је добитник овогодишњег Европског атласа за књижевност и добитник књижевне награде "Станко Ракита" Александра Чворовић.

- Издвајамо и дјела словеначких аутора Иве Стропника и Јурија Худолина, наш штанд је богат многобројним издањима разних жанрова - рекао је у име Удружења издавача РС и Удружења књижевника Српске књижевник Здравко Кецман.

Књишки мољци неће остати празних руку ни уколико посјете штанд књижаре "Мџ боок" гдје их очекују новитети са такође веома повољним цијенама.

- Читаоцима од новитета препоручујемо "Жену из Париза" Санта Монтефијореа, "Трбосјека" Изабеле Аљенде, те Другу књигу Трилогије стољећа аутора Кена Фолета под називом "Зима свијета" - рекла је Мирела Срдић.

Читалачка публика похрлила је по приче за своју душу, а Жана Лакић је казала да је купила више наслова ове године, а од одабраних издваја Толкиновог "Хобита", "Грех њене мајке" Мир Јам као и неизоставне класике Иву Андрића и Достојевског.

Промоција

Промоција награђених романа на конкурсу "Златна сова" биће одржана данас у 13 часова у прес-центру дворане "Борик" Бањалука. Посјетиоци ће имати прилику да се упознају са дјелима "Ноћ на Уни" Ранка Рисојевића, "Мраморна свадба" Горана Шаиле и "Сатови у мајчиној соби" Тање Ступар-Трифуновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана