Ћирилица душа српског народа

Ратомир Мијановић
Ћирилица душа српског народа

Требиње - У Културном центру Требиње отворена је изложба калиграфских радова и одржана радионица под називом "Свјетлост ћирилице".

Јања Тодоровић, православни публициста и књижевник из Београда, рекла је да је повод њиховог доласка у Требиње ДВД презентација "Култура ћирилице", калиграфске изложбе "Свјетлост ћирилице", као и њено предавање на тему "Ћирилица је душа српског народа".

- Мотив нашег рада је очување ћириличног писма у свакодневној животној употреби, али и у медијима, рекламама, писању књига. У Србији је од јавних натписа у званичној употреби, ако узмемо примјер Београда - скоро 90 одсто латиничних, а само десет одсто ћириличних, а по Уставу Србије званично стоји да је ћирилица писмо српског језика. Дакле, не поштује се државни устав. Изгубили смо као народ духовни, али и језички и културни идентитет. Наша жеља је освешћење српског идентитета у нама и очување ћириличног писма - казала је Тодоровићева.

Она већ двадесетак година држи предавања о православној култури и умјетности како у српским земљама, тако и у свијету, а разлог је културна, просвјетна и духовна мисија међу српским народом која је данас и те како важна и потребна.

- Борба против ћирилице је борба против српског идентитета, јер једино код нас су у употреби два писма, с тим да је латинично много заступљеније у јавној употреби него званична ћирилица. Језик, писмо, култура, уметност су духовни закони овладавања човеком. Када на овај начин овладате личношћу особе, тада можете политички, економски и на друге начине да људима управљате - додала је Тодоровићева.

Након тога Татјана Јанковић, лектор и калиграф из Београда, одржала је калиграфску радионицу, коју ће и вечерас презентовати испред хотела "Платани".

Организатори изложбе, коју чини двадесетак радова од седам аутора, су Културни центар Требиње и Српско удружење "Ћирилица".

Презентација

Душан Тодоровић, публициста и технички уредник часописа "Светогорје" при храму Светог Саве у Београду, након приказане ДВД презентације "Култура ћирилице", истакао је да је представљена писменост Срба од 10. до 21. вијека на свим просторима на којима живи српски народ.

- Ова презентација је прије Требиња приказана у Београду, Суботици, Љубљани, Паризу, Будимпешти и Франкфурту. Намјера ове презентације је да код Срба пробуди радозналост, да виде да ћирилица није нешто што је анахроно, изумрло и чега треба да се стиде, већ да је то културно благо, наслеђе и да је то наше писмо, један од темеља нашег идентитета - казао је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана