Чича огледало Бозкове душе

Александра Маџар
Чича огледало Бозкове душе

Бањалука - Понекад је битно истицати тако јасне и свима добро познате ствари, то, да се из најљепших и најчистијих осјећања, како у свему тако и у умјетности, рађа исконско стваралаштво, које у себи носи посебну тежину и не може се објаснити ријечима.

Септембарско сунце и октобарска киша у нашем граду дочекали су и испратили врхунске умјетнике, који су дио себе оставили у нашем граду, осликавајући мурале у насељу Борик. Много се писало и причало о овим момцима, који су допутовали у организацији Удружења "Фластер", а мурал који је осликао Бозко из Бугарске завршен је јуче.

Бозко је отпутовао из града, организатори су објавили да се нови мурал зове "Чича", али за неке је остало питање "Шта он представља"?

Све оне који су заборавили из којих разлога се одржава "Фластер" и са каквом емоцијом је покренут овај културни догађај, који је поставио неке нове стандарде у нашем граду, Иван Кустурић из удружења подсјетио је на оно најбитније, шта их је водило у овој идеји, али и подијелио своје импресије о Бозку и "Чичи".

- Све вријеме док се радило људи су прилазили и сви су постављали исто питање "Шта то представља"? Ово питање било је занимљиво посматрати са те стране да су код нас људи научени да када стану пред неки рад, аутоматски имају перцепцију да то нешто значи - објаснио је Иван.

Како каже, субјективни доживљај је једина вриједност умјетности, а он у овом муралу, поред високог техничког квалитета, види оно каква је особа умјетник Бозко.

- Проводећи неко вријеме са њим видио сам колико је добра његова душа и ја то видим на овом муралу. Он је у ствари, његова личност. Имао сам осјећај да ко год прође и погледа овог "лика" може осјетити ту фину емоцију - испричао је Кустурић.

Умјетничка прича "Фластера" почела је из личне природе, вођена само емоцијама према несрећно настрадалој Тамари Цветковић, којој је посвећен "Фластер". Она је, како кажу из удружења, била једна од оних људи који су анимирали и учили друге, дјевојка пуна енергије и жеље да нешто ствара и промијени.

Сигурно је само једно, њене колеге које су покренуле ову манифестацију стварају лијепе ствари и покушавају да мијењају културолошку свијест у Бањалуци, а у овој необичној умјетничкој причи закључак може бити само једна реченица: "Умјетност постоји да не бисмо умирали од истине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана