Чаролија у биоскопу под звијездама

Мирна Пијетловић
Чаролија у биоскопу под звијездама

Бањалука - Биоскоп под отвореним небом, свјежи повјетарац и позитивна фестивалска енергија привукли су изненађујуће велики број љубитеља филма у помно припремљен амбијент тврђаве Кастел у Бањалуци, на девети по реду Међународни фестивал кратког филма "Краткофил Плус".

Срдачни домаћини угостили су у сриједу увече велики број гостију из иностранства, што такмичара, што стручњака из свијета филма, који ће до недјеље, 26. јула, причати само "филмским језиком".

Прије свечаног отварања у биоскопу под звијездама, домаћини су приредили дружење уз музику у "Скривеном врту", гдје су у опуштеној атмосфери новинари и гости фестивала разговарали о филму и очекивањима у такмичарском, али и ревијалном дијелу програма, Бањалуци као фестивалском граду, а дотакли су се и тема недостатка домаће продукције и стратешког улагања у филм.

Добра енергија из "Скривеног врта" преселила је госте у биоскопски простор, који је већ био готово попуњен публиком која је с нестрпљењем чекала да се пројектор покрене.

Организатори фестивала истакли су да публику у фестивалским данима очекује 35 такмичарских филмова, чији аутори долазе са три континента, те богат дневни и вечерњи програм, студентски филмови, као и филмови које ових дана снимају млади креативци, мноштво радионица са врхунским стручњацима из цијелог свијета. На самом отварању публику је одушевила маскота фестивала, јазавичар Боби, који се и мало постидио због велике пажње коју је изазвао својом симпатичном појавом.

Након званичног отварања, фестивалску траку је завртио филм "Расклопиво" из Холандије, први од девет такмичарских филмова који су приказани у сриједу увече. Послије такмичарског дијела, публика је уживала у дугометражном остварењу из "Панорама Плус" програма, а ријеч је о филму "10.000 км" шпанског режисера Карлоса Маркеза Марсета.

"Краткофил Плус" сваке године у програму има разнолике филмске жанрове. Тако ће публика наредних дана уживати у анимираним, документарним, експерименталним, као и дугометражним филмовима, али и концертима након пројекција у "Скривеном врту".

Један од такмичара на фестивалу је млади режисер из Црне Горе Сенад Шахмановић, који се у свом филму "Умир крви", који је рађен као копродукција Србије и Црне Горе, бавио веома интересантном темом из црногорске традиције, а ријеч је о крвној освети.

- То је типични традиционални црногорски, аутентични филм на којем су радили млади људи са, морам истаћи, врло мало новца. Оно што му даје на важности, поред теме, јесте искусна глумачка екипа у којој су Јасна Ђуричић и Марко Баћовић, уз неколико младих глумаца из Црне Горе - рекао је Шахмановић.

Он је истакао да фестивал као што је "Краткофил" може у знатној мјери допринијети афирмацији филма и помоћи младим људима да покажу своја дјела, те се повежу како са колегама, тако и филмским стручњацима који су гости фестивала у Бањалуци.

"Краткофил Плус", уз бројне спонзоре, подржало је и Министарство просвјете и културе РС са 20.000 КМ. Улазнице за дневни програм који се организује у Дому омладине износи двије, те три марке за вечерњи програм на Кастелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана