Бура на књижевној сцени РС: Награда покренула лавину оптужби

Александра Маџар
Бура на књижевној сцени РС: Награда покренула лавину оптужби

Бањалука - Да су односи међу књижевницима у РС годинама лоши, показала је и расправа која је обиљежила додјелу Годишње награде Удружења књижевника Српске.

О несугласицама прва је проговорила књижевница Тања Ступар-Трифуновић истичући да је жири који су чинили Душко Певуља, Недељко Зеленовић и Драган Јовановић Данилов унапријед договорио у чије руке ће отићи признање. Међутим, предсједник Удружења Јованка Стојчиновић-Николић, чија је књига "Тринаести степеник" заједно са дјелом "Ноћ на Уни" Ранка Рисојевића подијелила прву награду, каже да је све било по правилима.

- За мене се десило проглашење побједника. Урађено је све по правилнику. Жао ми је што постоје приче да сам сама себи као предсједник уручила награду. То ми је смијешно, јер имам право као сви други да конкуришем. Ни по статуту ни по правилнику није забрањено да предсједник конкурише. Не видим ту ништа спорно - казала је она.

Сматра да до расправе на додјели награде није ни требало да дође.

- Нека буде на част ономе ко је то урадио. Писац се доказује писаном ријечју, а не овако. То је испод нивоа једног образованог човјека - истакла је Стојчиновић-Николић.

Она сматра да није истина да се награђују стално исти писци, те да млади књижевници нису запостављени.

- Награђују се добре књиге, а награда нађе писца. Мени је Тања Ступар-Трифуновић драга, немам против ње ништа. Мислим да је сама себи наштетила, а вријеме које је испред нас ће то и показати - додаје књижевница.

Књижевник и члан Удружења књижевника Српске Горан Дакић овогодишњу додјелу награда описао је у свом стилу.

-  Тринаест степеника није било довољно да књижевна посла у РС закопају испод сваке мртве тачке. Било је потребно да исти извођачи тих радова годинама одшалују, а потом и сазидају и  четрнаести степеник у виду додјељивања Годишње награде Удружења књижевника која је отишла у руке нашег предсједника - нагласио је Дакић.

Како је рекао, жири има легитимна права на све критеријуме и ту вјероватно може да постоји хиљаду споразума и неспоразума.

- Мислим да је цијели проблем у овој причи то да предсједник удружења не може и не смије добити годишњу награду удружења којег је предсједник. Више од свега је проблем у томе што књижевници, они који је баве књижевним послом, а заправо нису књижевници, праве од књижевности најстарији занат на свијету - закључио је Дакић.

Секретар Удружења, књижевник Здравко Кецман, не види проблем у томе што је награда отишла у руке предсједника, али има другу примједбу.

- Сматрам да би било боље да су чланови Удружења књижевника били у жирију, а не неки људи који нису дио Удружења. Лично мислим да не би требало да смета то што је Стојчиновић-Николић добила награду, ако је књига добра, јер да није добила, на тај начин књига би била кажњена - рекао је Кецман.

Каже да је роман "Сатови у мајчиној соби" Тање Ступар-Трифуновић врхунска књига коју вриједи прочитати.

- То је књига која је на овим просторима, посебно када је женски рукопис у питању, ријеткост - додао је Кецман.

Без коментара

У току јучерашњег дана покушали смо да добијемо коментар и других чланова Удружења, Берислава Благојевића, Александре Чворовић, Ранка Павловића, али они нису жељели да коментаришу односе на књижевној сцени.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана