Брже и ефикасније до омиљеног штива

Мирна Пијетловић
Брже и ефикасније до омиљеног штива

Бањалука - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске (НУБРС) понудила је нове, електронске библиотечке чланске карте за своје кориснике, што ће увелико убрзати рад и олакшати увид у све активности корисника.

Како је за "Глас Српске" испричала директор НУБРС Љиља Петровић, ријеч је о потпуно новом дизајну и формату, а у служби обимних пројмена које библиотека реализује на пољу електронске обраде књижног фонда и аутоматизације позајмице књига.

- Корисник у сваком тренутку може да добије увид да ли се књига налази у фонду, да ли је на располагању и, уколико није, када ће бити доступна, а имаће и могућност резервације - појаснила је Петровићева.

Корисници ће бити обавијештени о истеку позајмице, а на захтјев, моћи ће и да добију листу (историјат) позајмљених књига.

- Дакле, нема више картица књига, картица читаоца, нема уписивања датума враћања, потписивања, довољно је да корисник са собом понесе чланску картицу и да изабере књиге. Овакав систем је бржи, ефикаснији, једноставнији и економичнији - нагласила је Петровићева и додала да су исписи на чланској картици могући и на ћирилици и на латиници.

Студент Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци на Одсјеку за српски језик и књижевност Давид Бијелић одушевљен је овим потезом НУБРС.

- Увођење електронских чланских картица, али и увид у стање доступних књига у библиотеци, много ће нам олакшати позајмљивање књиге, а нарочито стручне литературе, која је у малом броју доступна корисницима. Прије смо губили много времена трагајући за потребним књигама, а сада једним кликом мишем можемо да видимо да ли је жељена књига доступна. Нарочито ме обрадовала чињеница да књиге можемо резервисати - рекао нам је Бијелић.

- Формирањем аутономног јединственог библиотечко-информационог система Републике Српске, укљученог у регионалну библиотечко-информациону мрежу COBISS.NET, НУБРС - подсјетила је Љиља Петровић - омогућила је умрежавање 34 библиотеке РС и изградњу узајамног електронског каталога библиотека РС.

- На тај начин корисницима је омогућено да путем интернета претражују каталоге библиотека Републике Српске и проналазе информације о грађи - напоменула је она.

- Рад НУБРС - додаје Петровићева - конципиран је тако да својим корисницима пружа ниво услуга највишег квалитета, а што се, увођењем у рад програмске опреме COBISS3/позајмица, потврђује и у 2016. години.

- Ова програмска опрема омогућава израду параметра позајмице, евиденцију чланова, позајмицу грађе, претраживање у локалном каталогу и увид у стање фонда, враћање грађе, продужење рока позајмице и промјену датума враћања, резервацију грађе, израду опомена, благајничко пословање, презентацију исписа за потребе позајмице у сегменту COBISS3/исписи, практичан рад и записник о позајмици - закључила је Петровићева.  

Новине

Посебна новина је што чланска карта важи годину од дана уписа, а не календарску годину, како је то до сада био случај. Лични подаци корисника се чувају двије године, уколико у међувремену не дође до продужења чланства.

Цијене

Информативно позајмно одјељење (ИПО)

*Грађани, студенти и средњошколци - 20 КМ

*Физичка лица, страни држављани - 30 КМ

* Пензионери - 10 КМ

* Инвалиди рата од 1. до 10. групе - 10 КМ

Одјељење студијских читаоница

* Седмична чланарина - 10 КМ

* Мјесечна чланарина - 20 КМ

* Годишња чланарина - 40 КМ

* Учлањење у ИПО и читаоницу - 50 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана