Божидар Станар: Стотину и нека за јубилеј

Сретен Митровић
Божидар Станар: Стотину и нека за јубилеј

Божидар Станар из Рогатице ових дана промовисао је јубиларну, 20. књигу. Ријеч је о збирци пјесама са насловом "Стотину и нека" у којој је штампано 136 изабраних и новијих пјесама по избору аутора.

Станар је рођен у Чајничу прије 79 година, а највећи дио живота провео је у Рогатици, у коју је долазио и из ње одлазио четири пута. Дипломирани је економиста, а у књижевне воде отиснуо се љета господњег 1996. збирком пјесама "У сретање живота".

- Са првом књигом одријешио сам "врећу" стихова и прозне ријечи које сам носио од малих ногу, преко основне школе, гимназије и факултетског образовања - прича Божо, како га зову сви његови најближи, пријатељи и познаници.

Да су Божине "вреће" биле стварно пуне и препуне показује и податак да је за 18 послијератних година објавио 12 збирки пјесама и седам прозних дјела. Уз првенац "У сретање живота" ту су још збирке пјесама "Западно од матице", "На раскршћу", "Држи се, мали", "У смирај дана", "Смарагд Библије", "Боје дуге", "Гласиначке омеђине", "Сонети", "Коњ лијепе Циганке", "Одсјај душе" и "Амалгам у маглама".

Посљедња Станарова књига "Стотину и нека" симболично илуструје два његова животна циља. Први је већ испунио. Између 240 страница најновије збирке смјештено је 136 пјесама сврстаних у седам поглавља.

За испуњење другог циља, да доживи 100 и коју, требаће му још најмање 21 и која више.

- У јубиларној збирци упаковао сам и ријеч-двије о мојој својти, пријатељима и прегаоцима којим сам посветио неку од мојих пјесама. Таквих је 56. Неки су ту поред мене, надохват ока или телефона, а неки у сјенама и сјећањима. Нека је мир њиховим душама - истакао је Станар.

Директор Народне библиотеке у Рогатици Анђелка Ђерић истакла је да Божидар по обиму књижевног стваралаштва, жанровској разноликости, осјећању језика, матерњој мелодији и изворној свјежини тема и мотива потврђује своје активно учешће у нашем завичајном времену и простору.

- У његовој лирици и прози уочљива је чистота језика, изворног, народног. Он је у свом књижевном опусу насликао пуну галерију ликова, од обичних људи до особењака, боема, просвјетара, пјесника, Цигана, ратара и шерета - истакла је Ђерићева.

Рецензент више Божидарових књига је Слободан Ристовић са Златибора. Занимљиво је његово виђење Станаревог стваралаштва, посебно посљедње збирке пјесама.

- Књига изабране поезије Божидара Станара је не само избор поезије него је то посвећење и избор живота који је оплемењен и дариван речима. Ако је на овим просторима нашим, пре свега српским, нешто угрожено, онда је то реч. Међу првим на бранику речи, и не само овом књигом, је Божидар Станар. Треба да га подржимо на тај начин што ћемо његову књигу поклањати и непријатељу лијепе ријечи - закључио је Ристовић.

Други рецензент Божидарове најновије књиге Драган Папоњак, професор из Рудог, истакао је да је његова поезија скуп искрених осјећања, лирских тренутака у којима је различитим мотивско-идејним варијететима слика завичајног живота дата у седам тематских циклуса, наметнута љубав према животу и човјеку као универзални свевремени смисао живота.

Лирик и романтик

- Човек који пише књиге болује нарочиту болест. Други за њега кажу, није му ништа, али му лека нема. Песме из најновије збирке Божидара Станара су његов "картон" у којем је вођен развој бољке, као да је биљка. Било би боље да их је окопавао него што их је раскопавао. Објавио је Станар многе књиге, како песничке, тако и оне које су писане у виду приповетки и романа, али је он, и поред великог броја чињеница које у прози износи, очигледан пример лирика и романтика - рекао је Слободан Ристовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана