Биљана Јашић-Радовановић, једина чембалисткиња у Српској: Бањалуци хитно треба чембало

Александра Глишић
Биљана Јашић-Радовановић, једина чембалисткиња у Српској: Бањалуци хитно треба чембало

Бањалука - Свих ових година надала сам се да ћу успјети у настојању да Бањалука набави чембало, али људи који су били у позицији да покрену ово питање нису ништа урадили. И док музичке академије у окружењу, Београд, Загреб, Љубљана и др. имају одсјеке за чембало, покрећу фестивале старе музике, ми остајемо на посљедњем мјесту.

Рекла је ово професор на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Биљана Јашић-Радовановић која је послије студија клавира завршила дипломске и магистарске студије на Факултету музичке умјетности у Београду у класи професора Милоша Петровића. 

- Послије завршетка студија постојала је дилема да ли да одем на даље усавршавање и да покушам да се запослим у иностранству или да се вратим у Бањалуку - мој родни град. Одлучила сам се за повратак кући и са великим оптимизмом почела да радим у Музичкој школи "Владо Милошевић" као професор клавира и камерне музике - присјетила се Јашић-Радовановић која је једина чембалисткиња у Републици Српској.

Усавршавала се на мајсторским курсевима Оливере Ђурђевић, Лоренса Камингса и др. Већ годинама ради на бањалучкој Академији умјетности, на Катедри за камерну музику.

- Не можемо да се укључимо у многе пројекте управо из тог разлога што у Бањалуци не постоји чембало - указује професорица.

Напомиње да би чембало значило нове путеве и на Академији умјетности.  

- Набавка овог инструмента отворила би многе могућности, у смислу повећања броја концерата барокне музике, гостовања познатих чембалиста, покретања фестивала, као и отварање одсјека за чембало на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци који би био први у БиХ. Сигурна сам да би било заинтересованих студената за овај смјер - увјерена је Јашић-Радовановић.

Подсјећа да је чембало доживјело свој процват за вријеме барокне музике која обухвата период од краја 16. до средине 19. вијека.

- Међу многим композиторима који су писали за чембало су Ј. С. Бах, Г. Ф. Хендл, Ф. Купрен, Д. Скарлати итд. Своју ренесансу чембало доживљава у 20. вијеку, те се већ средином вијека отварају одсјеци за чембало на музичким академијама, покрећу фестивали, такмичења, композитори пишу композиције за овај инструмент - истиче професорица која не успијева да домаћим студентима пренесе музичко умијеће из ове области.

- Управо због недостатка чембала нисам била у могућности да своје знање пренесем нашој дјеци, једина прилика ми је била да то урадим на гостовањима на музичким академијама у Вроцлаву и Гдањску у Пољској и академији у Букурешту - казала је Јашић-Радовановић.

Гостовање у Трсту

- У марту сљедеће године би требало да гостујем на музичкој академији у Трсту, гдје би поред предавања требало да одржим и концерт. Иако ме сва та путовања радују, највише би ме обрадовало да Бањалука добије своје чембало - признаје Јашић-Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана