Београдски аплауз за оперу из РС

Александра Маџар
Београдски аплауз за оперу из РС

Бањалука - Прије само неколико дана Удружење оперских пјевача "Фигаро" из Бањалуке прославило је 365 дана несебичног поклањања себе умјетности, а опере публици, као и подизања културне свијести у свим мјестима гдје су наступали.

За ових 12 мјесеци расло је Удружење, чланови стицали нова искуства, надограђивали себе као умјетници, али расла је и публика с њима, па је сваки њихов концерт био мало славље опере. Своју прву годину, послије низа наступа широм Републике Српске, прославили су на најљепши могући начин, јер су у суботу увече одржали величанствен концерт у Музеју Народног позоришта Београд. Иако их је у Београду дочекала киша која је донијела стрепњу да концерт можда неће бити најбоље посјећен, сумње су убрзо отклоњене, јер је сала била попуњена до посљедњег мјеста, а оперски пјевачи били су испуњени неизмјерном срећом због призора испред себе.

- Овај концерт нам је био јако важан. Била је велика част видјети значајна имена из музичког живота у публици. Ни овај концерт нису пропустиле наше некадашње професорке, оперске диве Радмила Смиљанић и Снежана Савичић-Секулић - казала је Албина Смајловић.

Поред ње, пред публиком у Београду наступили су Миљана Радиновић, Ивана Милинчић, Ана Симанић и Владо Данић, наравно, уз вјерну клавирску пратњу Дуње Марковић.

Са сцене су тишину у сали пробудили моћни гласови ових талентованих оперских пјевача, који су за ову прилику припремили оперске арије и дуете Пучинија, Мајербера, Доницетија и Лехара.

- Београд је просто незаобилазан. Албина је провела више од годину при ансамблу оперског студија Народног позоришта у Београду, тако да је у том периоду остварила познанства са људима који су нам помогли и омогућили организацију концерта - подсјетио је Владо Данић.

И он се сложио да им концерт у Београду много значи те да би вољели да сличне наступе одрже и у Новом Саду и Загребу.

- Београд има дугу традицију опере, балета, драмске сцене и уопште културног живота, тако да је оваква могућност велика привилегија која нам намеће и велику одговорност. Надам се да смо све то оправдали - казао је Данић.

Нови репертоар

- Концерт у Бањалуци је планиран са потпуно новим репертоаром, а то изискује неколико мјесеци веома усредсређеног рада. О томе ћемо конкретније информације имати тек по завршетку пројекта "У сусрет опери" - рекао је Владо Данић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана