Бата јунак коме се дивио цијели свијет

Мирна Пијетловић
Бата јунак коме се дивио цијели свијет

Београд - Одајемо почаст највећој легенди кинематографије. Постао је Бата национале, вечити симбол једног времена. Речено је ово јуче на комеморацији Велимиру Бати Живојиновићу, која је одржана у Великој сали Дома синдиката у Београду.

У кућу Живојиновића од понедјељка ујутру из часа у час пристизали су неутјешни пријатељи, колеге и поштоваоци Батиног лика и дјела, да би изјавили саучешће Лули и породици, а тако и на комеморацију.

Из Социјалистичке партије Србије, која је и организовала комеморацију присуствовали су лидер СПС-а Ивица Дачић, као и Александар Антић, Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, Дијана Вукомановић. Батина супруга Лула Живојиновић дошла је држећи се под руку са унуком Дином и кћерком Јеленом. Од глумаца стигао је Ђура Палица. Међу многобројним који су се посљедњи пут жељели опростити од Бате био је и Баки Анђелковић, те Батина сестра Станка Ђукић.

На платну су прије почетка комеморације приказиванли кадрови филмова у којима је Бата играо, као и фотографије из представа.

- Бату познајем целог живота, а док сам био млађи знао сам га по филмовима као јунака коме су се сви дивили. И ја сам хтео да будем као Бата, јунак, особа којој се диве и коју цене. Касније, када сам га упознао, он није био само то што је представљао на платну, него је био добар човек који је хтео свима да помогне - казао је Ивица Дачић.

Како је истакао, имао је и политички став који је бранио, те је увијек био уз СПС.

- Није се трудио да га воле, а волели су га. Сви су га неизмерно обожавали, као светску звезду филма. У Кини је био мит, што и јесте. Упознао сам га као колегу у парламенту - рекао је Дачић.

Напоменуо је да ће Бата бити вјечан и својим дјелом и ликом, те да је учинио да свијет зна за њихову партију.

- Хвала му на залагању да Србију учинимо бољом. Хвала и породици на подршци да политички делује. Драга Луло, желим да знаш да у нама имаш искрене пријатеље, и ти и твоја деца. Учинићемо све да вам помогнемо. Живот човека траје док траје сећање на њега. Ми ћемо још дуго имати чиме да се поносимо. Наравно, ништа не може да замени Бату. Неко ко се бави филмском уметношћу написао је да је био велики глумац и да је могао да плаче без суза. Ја не могу да будем такав глумац. Замолио бих вас да га не испраћамо плачући, него аплаузом, јер Валтер не може да умре - завршио је Ивица Дачић.

Сахрана

Друга комеморација у Старом двору Скупштине града Београда биће одржана данас у 11 часова. Легендарни глумац биће сахрањен истог дана у 13 часова у Алеји великана на Новом гробљу у Београду. Батин син, Миљко, се налази у Паризу и неће моћи да присуствује сахрани, јер још није укинута Интерполова потјерница на којој се налази. Миљко Живојиновић опростио се од оца два дана пред смрт када су разговарали телефоном. Умјесто ријечи, само је пустио њихову омиљену пјесму "Галеб и ја" Оливера Драгојевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана