Бањалука треба да чује и свјетска имена

Александра Маџар
Бањалука треба да чује и свјетска имена

Бањалука - Не дешава се тако често да сала Банског двора Културног центра буде испуњена до посљедњег мјеста на концертима умјетничке музике.

У том осјећању уживају само посебни, а у сриједу увече у ту листу домаћих умјетника уписао се и пијаниста Дејан Јанковић, који је пред 250 посјетилаца извео врло комплексна дјела Мориса Равела, Игора Стравинског, Беле Бартока и Сергеја Прокофјева.

 

Аплаузи и овације, наравно, нису изостали, а посебну тежину овом концерту даје чињеница да ће овим програмом којим се представио публици у Бањалуци талентовани Јанковић у скорије вријеме на Факултету музичке уметности у Београду бранити докторски рад.

- Програм који сам спремао око годину за мене је представљао велики изазов. Врло комплексна дјела, захтјевна музички, технички, пијанистички, која стилски захтијевају различите приступе. Потребно је прије свега да се схвати сама порука дјела која није очигледна као у неким другим композицијама, с обзиром на то да је епоха модернизма врло комплексна.  Композитори су се тада трудили да открију неке нове моменте, изражаје музике, па и самог клавира као инструмента. Требало је много упознавања са том музиком, не само свирачког већ и много тога да се прочита и изучи да би се могао суочити с њим - испричао је Јанковић, задовољан послије концерта.

Одбрана докторског рада за коју се спрема, за њега, како каже, значи и велику част, а прије потврду да то што ради, ради добро и квалитетно.

- Тај докторат сам схватио као једну врсту усавршавања до неког највишег академског степена - додаје пијаниста.

Сложио се да је стара прича то да треба више улагати у културу како би не само Академија, већ и овај град имао богатију културну сцену и како би људи који се баве, рецимо, умјетничком музиком имали прилику да нешто чују.

- Не учи се све на предавањима и факултету, већ и кроз генерално бављење музиком, сусретом са другим музичарима. Због мањка новца у култури имамо мало прилика да у Банском двору чујемо умјетнике са стране, већину концертног програма попуњавају домаћи умјетници. Нисмо у прилици као већи центри да чујемо свјетска имена. Потребно је обогатити културну сцену, како би млади људи који хоће да се баве било којом врстом умјетности знали зашто да остану у Бањалуци  - истакао је Јанковић.

Рад са студентима

Своје знање и искуство Јанковић од 2014. године преноси студентима Академије умјетности у Бањалуци као асистент на катедри за клавир.

- Трудим се да им објасним колико је важна мотивација, истрајност и упорност у раду и, наравно, љубав према позиву који су одабрали. То што раде треба да схвате као једну озбиљну ствар која захтијева од човјека много одрицања, труда и рада, али пружа и неке најљепше моменте - казао је Дејан Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана