Бањалучка филхармонија: Нема ни пара, ни музике

Александра Глишић
Бањалучка филхармонија: Нема ни пара, ни музике

Бањалука - Новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније, који је требало да буде одржан данас у подне, отказан је због дугова које ова институција има због претходних наступа.

- Филхармонија дугује исплату за децембарски концерт (хонораре музичарима, техничке трошкове и сл), а како истовремено нисмо успјели добити ни приближну информацију када би се новац предвиђен конкурсом (за који је и потписан уговор) за 2013. годину могао добити, сматрамо да би било неодговорно и крајње неозбиљно с наше стране да наставимо са припремом и реализујемо Новогодишњи концерт без новца - саопштила је управа Бањалучке филхармоније.

Из Филхармоније наводе да је на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске за 2013. годину, према процјени стручне комисије Министарства, требало да добију 25.000 марака за предложене активности, али и за Новогодишњи концерт 2014. године.

- Министарство је, уз образложење недостатка новца, одлучило да се износ смањи на 15.000 марака, те да Филхармонија одржи три концерта: један у децембру и два у јануару 2014. године (Новогодишњи концерт у Бањалуци и реприза концерта у Приједору) - кажу у управи Филхармоније.

У Министарству просвјете и културе РС потврдили су да су Филхармонији прво одобрили 25.000 марака.

- У складу са законском процедуром, прије потписивања уговора тражен је детаљан план активности, тачан репертоар, број музичара, детаљан буџет с циљем дефинисања трошкова и намјенског утрошка буџетских средстава. Тражена документација достављена је послије пуна четири мјесеца, те је због неблаговременог достављања озбиљно угрозила цјелокупну процедуру исплате - кажу у Министарству.

Министарство је том приликом понудило исплату цјелокупног износа, што је подразумијевало реализацију планираних активности и током 2014. године.

- Међутим, пролонгирањем рока и реализацијом активности током 2014. године Бањалучка филхармонија не би имала право пријаве на нови јавни конкурс за 2014. годину, јер не би била у могућности доставити извјештај о намјенском утрошку средстава за протеклу годину. Због тога се ово удружење одлучило на смањење износа у складу са реалним могућностима реализације планираних активности и планирања нове концертне сезоне - образложење је Министарства.

Сезона

- Бањалучка филхармонија је у току 2013. године, упркос проблемима и недостатку новца, имала успјешну сезону, гдје се послије Новогодишњег концерта представила и као један од ангажованих учесника у великом пројекту Министарства просвјете и културе РС под називом "Голгота јасеновачка" - подсјетила је управа Филхармоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана