Бањалучанке пјевајући отишле у Сочи

Александра Глишић
Бањалучанке пјевајући отишле у Сочи

Бањалука - Имајући у виду број земаља учесница изузетна је част и привилегија бити представник свога града и Републике на једном оваквом такмичењу и даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора.

Рекао је ово композитор, диригент и умјетнички директор женског камерног хора "Бањалучанке" Младен Матовић, који је јуче заједно са чланицама ансамбла отпутовао на Свјетску хорску Олимпијаду у руски град Сочи.

Пуни ентузијазма и позитивне енергије, Матовић и "Бањалучанке" су послије вишемјесечних активних припрема, отишли у Русију да на најљепши могући начин - милозвучним гласовима представе Бањалуку и Републику Српску. Генерална проба за Олимпијаду која ће бити одржана од 6. до 16. јула био је недавни концерт на тврђави Кастел.    

- Послије такмичења у НР Кини, Сједињеним Америчким Државама и Летонији, ово ће бити четврто узастопно учешће нашег ансамбла на хорској Олимпијади - подсјетио је Матовић пред полазак на манифестацију која ће окупити око 500 хорова из више од 80 земаља.

Све такмичаре оцјењиваће седмочлани  стручни жири,  сачињен од  угледних свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.

- До сада смо освојили два олимпијска сребра и једно олимпијско злато, што је тренутно најзначајнији резултат у историји хора. Свјестан сам да су пред свако такмичење очекивања домаће јавности високо постављена али истовремено морам нагласити да је велики успјех само учешће и директна квалификација у овако висок ранг такмичења - наглашава руководилац најтрофејнијег женског хорског ансамбла  из Републике Српске и БиХ. 

Златни гласови Бањалуке на олимпијаду су отишли добро расположени и са пјесмом, али и са малом дозом позитивне треме.

- Не желим да звучи као оправдање, али у нашем ансамблу је у значајној мјери дошло до смјене генерација, тако да ће многе чланице своје прво такмичарско искуство имати управо на Олимпијади. Много је фактора од којих зависи крајњи резултат, али ћемо се као и сваки пут максимално потрудити јер смо напорно и вриједно радили и спремни смо да станемо пред жири - поручио је Матовић пред полазак.

Подсјетио је да су захваљујући резултатима са различитих наступа "Бањалучанке" уврштене на званичну Ранг листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације  INTERKULTUR - Musica Mundi (TOP 50 CHAMBER CHOIRS & VOCAL ENSEMBLES). Оне су тренутно најбоље рангиран камерни хор из Југоисточне Европе.     

Све златне медаље

"Бањалучанке" су у претходних  неколико  година  оствариле најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Малти, Амстердаму, Венецији, Будимпешти и Барселони. Олимпијско злато добили су у Риги прије двије године, а није изостала ни златна медаља на Европском хорском првенству у Магдебургу у јулу прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана